Landschap Noord-Holland


Persbericht

Castricum, 10 november 2008

Tegemoetkoming voor houten boerenhekken in Laag Holland

Houten boerenhekken zijn belangrijk voor de aanblik van het landschap. In het verleden kon je een streek herkennen aan de kenmerkende vorm van de hekken. In de loop der jaren zijn veel houten (dam)hekken vervangen door ijzeren uniforme, ontsierende hekken, waardoor de herkenbaarheid van de streek verloren is gegaan. Aanleiding voor Landschap Noord-Holland en Nationaal Landschap Laag Holland om zich sterk te maken voor het behoud van dit streekeigen landschapselement. Gebiedsbureau Laag Holland stelt in navolging van vorig jaar ¤ 30.000,- beschikbaar voor karakteristieke boerenhekken in Laag Holland. Boeren, particulieren en verenigingen in het buitengebied van Laag Holland kunnen een tegemoetkoming aanvragen bij Landschap Noord-Holland.

Landschap Noord-Holland geeft streekeigen elementen als houten boerenhekken de volle aandacht. De hekken geven een streek immers, naast onder meer beplanting en bebouwing, een eigen karakter. Ze horen van oudsher thuis in het landschap. In het afgelopen jaar zijn ruim 100 karakteristieke hekken bij particulieren geplaatst, waaronder 55 in Laag Holland. Dat dit leeft bij de inwoners van het Nationaal Landschap blijkt uit het grote animo om een boerenhek te plaatsen. Het subsidiebedrag was vorig jaar binnen enkele weken uitgeput en er moesten helaas mensen worden teleurgesteld.

Bijdrage aanvragen?
Wilt u meehelpen het authentieke landschap met haar veenweiden, droogmakerijen en duinpolders te behouden en te versterken? Vraag dan een bijdrage aan om een houten boeren hek op uw land te plaatsen. Men kan maximaal 50% van de aanschaf en het plaatsen van een hek vergoed krijgen (volgens geldende normbedragen). Voor hekken zonder zogenaamde zijvleugels is ¤ 362,50 per hek beschikbaar. Per aanvrager is een maximale bijdrage van ¤ 3.500,- beschikbaar. Voorwaarde is dat de hekken een streekeigen model hebben en van duurzame, milieuvriendelijke materialen worden gemaakt. Kijk voor meer informatie of de aanvraagformulieren op www.landschapnoordholland.nl of bel Landschap Noord-Holland, telefoon 088-0064400. De aanvraag moet vòòr 11 december binnen zijn.