Socialistische Partij

Provincie volhardt tegen beter weten in in haar strijd met de overheid

11-11-2008 * De SP betreurt het dat de provincie de strijd met het kabinet rondom de IJslandse spaartegoeden blijft voortzetten. SP-fractievoorzitter Dago Wellink: "Het algemeen belang hoort voorop te staan en niet dat alleen van de inwoners van Noord-Holland. Het imago van de provincie, dat al een dreun heeft gekregen, zal er alleen maar slechter van worden. Bovendien kost deze strijd handenvol advocatengeld."

In de statenvergadering van 10 november heeft de SP via een motie gevraagd de strijd met het kabinet rondom de verdwenen IJslandse spaartegoeden in verband met het algemeen belang, te staken. De provincie wil koste wat kost de 78 miljoen IJslandse euro's terug, die de provincie daar op een deposito had gestald en die nu, omdat de bank is omgevallen, verloren lijken te zijn. De SP is van mening dat de provincie zich in dezen bescheiden dient op te stellen. Wellink: "De provincie heeft deze zomer niet opgelet en is daardoor miljoenen gemeenschapsgelden kwijtgeraakt. Een grove fout die de provincie nu tracht goed te maken door koste wat kost die miljoenen terug te halen. Maar er is ook nog zoiets als het algemeen belang. De provincie is immers niet het enige slachtoffer, er zijn er veel en veel meer. Minister Bos zet zich in voor alle gedupeerde Nederlandse spaarders. Dat is goed staatsmanschap, en de provincie hoort zich hierbij neer te leggen en deze acties niet te belemmeren."

De motie van de SP heeft het niet gehaald. De collegepartijen, PvdA, CDA, VVD en GL, gaven voor vertrouwen te hebben in de handelwijze van Gedeputeerde Staten in dezen. Wellink: "Trouw zijn en trouw blijven aan is een mooie eigenschap maar er zijn grenzen. De provincie gedraagt zich als een staat in een staat, in plaats van als een lagere overheid. Deze handelwijze, deze strijd tussen overheden, doet de provincie en de politiek in het algemeen geen goed."