European Union



Brussel, 11 november 2008

Interculturele dialoog: een uitdaging voor geloof en overtuiging?

Religies, levensbeschouwingen en overtuigingen maken onlosmakelijk deel uit van de culturele diversiteit, die onze samenlevingen via dialoog kan verrijken en tot onze individuele ontplooiing kan bijdragen. In onze steeds diversere culturele omgevingen kan het brede spectrum van godsdiensten, religies en overtuigingen echter ook misvattingen en angst veroorzaken. In het ergste geval hebben mensen te lijden onder de vooroordelen van anderen, die hen wegens hun overtuiging of geloof discrimineren. Ongeveer 100 deelnemers worden verwacht op een conferentie die de Europese Commissie vandaag organiseert in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008 en als follow-up van het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen 2007.

Op dit seminar komen projectcoördinatoren, beleidsmakers, deskundigen inzake onderwijs en media bijeen, samen met vertegenwoordigers van religieuze en seculiere groepen die actief zijn op het gebied van de interculturele dialoog. Zij zullen er van elkaars praktische ervaringen en beste praktijken leren en manieren vinden om de situatie waar nodig te verbeteren. Het debat zal plaatsvinden in de Schumanzaal van het Berlaymontgebouw.

Er zal worden gewerkt in drie sessies, over de uitdagingen voor onderwijs, de media en de dialoog tussen godsdiensten en overtuigingen. Een aantal discussiepunten:

* Hoe goed zijn de Europese onderwijsstelsels uitgerust om een etnisch diverse bevolking met verschillende godsdiensten en overtuigingen te onderwijzen? Hoe kan het onderwijs lerenden met interculturele vaardigheden uitrusten?

* De media moeten hun vrijheid van meningsuiting op een verantwoordelijke manier uitoefenen.

* Kan een dialoog tussen gelovigen en niet-gelovigen, tegen de achtergrond van een financiële crisis, die soms als een waardencrisis wordt voorgesteld, de solidariteit en de zoektocht naar gemeenschappelijke waarden ondersteunen?

Het seminar wordt opgeluisterd door muziek en liederen van Voices of Peace, een Joods-Arabisch jongerenkoor dat in het Hebreeuws, Arabisch en Engels zingt. Het koor is een buitengewoon voorbeeld van op respect en openheid gebaseerd artistiek partnerschap. Het werk van dit koor vormt een boodschap van culturele rijkdom en vrede.

Verdere informatie: www.dialogue2008.eu.