Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Leidse kunstenaar introduceert innovatieve tekentechniek

Zoeterwoude, dinsdag 11 november 2008 - Kunstenaar Stephan van den Burg (33) introduceert een nieuwe artistieke tekentechniek met gebruik van plakband. De kunstwerken zijn opgebouwd uit stroken Scotch® Magic(TM) plakband waar hij met potlood op tekent, uitmondend in een gelaagd en krachtig geheel. Met ingang van heden zijn de eerste werken uit zijn collectie te koop.

Het is een unieke techniek, met een evenzeer verwonderlijk resultaat: Stephan van den Burg, die dit jaar hoopt af te studeren aan de Kunstacademie van Den Haag, maakt kunstwerken van en met plakband op papier. De tekeningen - doorgaans van 25 bij 25 centimeter - zijn opgebouwd uit stukjes en stroken Scotch® Magic(TM) plakband, waarop met potlood details zijn aangebracht die samen opbouwen tot een groter en compleet beeld. "Ik teken op het tape, om er vervolgens een nieuwe strook overheen te plakken. Als je deze er vervolgens weer aftrekt en elders overheen plakt, creëer je dankzij de grafietresten op de plakzijde, een soort kopie van de eerdere lijnen. Daar teken ik dan weer overheen en zo verder en verder, tot het eindresultaat ontstaat," vertelt Van den Burg.

Door de tape-techniek ontstaat een aparte gelaagdheid binnen de tekeningen en het gebruik van overwegend zwart/grijs maakt het beeld opvallend krachtig. "Ik vind het prettig dat je goed kunt zien hoe de tekening tot stand is gekomen, dat zichtbaar is dat foutjes onderdeel zijn geworden van het werk, en hoe de techniek zorgt voor verrassingen," vervolgt de kunstenaar. Het is een intensieve manier van tekenen. "Met een kleine tekening ben ik gemiddeld een paar dagen bezig."

Grafietresten

De techniek is ongeveer vijf jaar geleden ontstaan, toen de kunststudent begon met experimenteren op plakband. "Mijn fascinatie voor plakband bestaat al veel langer, maar rond 2003 begon ik er echt dagelijks op te tekenen en schilderen," vertelt de kunstenaar. "Verf gaf niet het gewenste effect, maar ik merkte wel al snel dat je met potlood op plakband mooie effecten kunt realiseren." Voor zijn kunstwerken maakt de laatstejaars kunststudent specifiek gebruik van Scotch® Magic(TM) plakband 810, van technologiebedrijf 3M. "Het matte laagje op deze tape, maakt het als enige geschikt voor de techniek die ik toepas. Het potloodgrafiet blijft er goed op zitten en ziet er lekker vet uit. Het grafiet krijgt een diepe donkere kleur. Op bijvoorbeeld papier of ander plakband ziet het grafiet er valer en grijzer uit. En nu blijft het lang mooi en goed, waardoor het plakband op de tekeningen niet verkleurt of losraakt. Het is natuurlijk cruciaal dat mijn werk ook in de toekomst nog in vrijwel dezelfde staat verkeert. Vooralsnog - en mijn eerste werk is nu vijf jaar oud - lukt dit met deze plakband uitstekend," legt Van den Burg uit.

Kantelen van de werkelijkheid

Inmiddels bouwt Van den Burg gestaag voort aan een verzameling werken, die vanaf heden ook te koop zijn. De inspiratie voor de tekeningen haalt hij meestal uit de media. "Het gaat hierbij om actuele beelden uit kranten of van het internet die vragen bij me oproepen, waarvan ik het gevoel heb dat ik er al tekenend een andere draai aan kan geven. Ik probeer het beeld diffuser te maken, zodat het voor meerdere interpretaties vatbaar wordt en vragen oproept. Mijn doel is om de blik op de werkelijkheid te kantelen," aldus Van den Burg. Naast de figuratieve tekeningen, maakt hij ook abstractere werken, die echter goed naast elkaar kunnen bestaan. "Ik hoop dat de tekeningen onderling een dialoog aangaan, en bij elke kijker voor eigen associaties zorgen. Zo kan een tekening in combinatie met andere werken misschien opeens een heel andere betekenis krijgen."

Oude begrippen, samen vernieuwend

Plakband bestaat al tachtig jaar, en wordt sinds haar uitvinding in 1930 door 3M wereldwijd dagelijks veel gebruikt. De kunst van het tekenen gaat terug tot in de oudheid. De combinatie van deze twee oude begrippen resulteert nu in een nieuwe innovatieve techniek. "Toen wij hoorden van deze nieuwe techniek waren we natuurlijk direct enthousiast en hebben we contact opgenomen met Stephan," vertelt Marcel in 't Veen, Product Manager van Scotch®. "3M is zelf continue op zoek naar innovaties, meestal gedreven vanuit nieuwe technologieën. Nu maakt ons product onderdeel uit van een nieuwe innovatieve tekentechniek. Wie had ooit gedacht dat plakband, tachtig jaar na de introductie, nog zo innovatief zou kunnen zijn? Geweldig! Sinds kort zijn wij zelf ook in het bezit van een prachtig exemplaar dat Stephan speciaal voor ons heeft gemaakt. Het kunstwerk heeft een prominente plek gekregen en de reacties die we krijgen zijn uiteenlopend, en altijd positief."

Victory Boogie Woogie
Van den Burg is niet de eerste kunstenaar die in zijn werk zo omvangrijk gebruik maakt van plakband. Ook voor bijvoorbeeld Victory Boogie Woogie, het doek van Piet Mondriaan (1872 - 1944) dat in 1998 werd gekocht door de Nederlandsche Bank, is plakband gebruikt. In de nadagen van zijn leven, gebruikte Mondriaan voor zijn schilderij typerende stukjes rood, geel en blauw tape, die het kunstwerk het ritmische karakter geven.

Over Stephan van den Burg

Kunstenaar Stephan van den Burg is geboren op 19 november 1974 te Assen. De vijfdejaars student Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, is momenteel woonachtig in Leiden en werkt daar eveneens als grafisch vormgever en beeldend kunstenaar. Voorafgaand aan zijn opleiding Beeldende Kunst, rondde hij de opleiding Journalistiek af aan de Hogeschool Utrecht, gevolgd door een studie Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Voor meer informatie, zie: http://undailysketchblog.wordpress.com.

Over 3M
3M is een internationaal technologiebedrijf met een ongekend breed scala aan producten dat al meer dan 100 jaar nieuwe producten introduceert en perfectioneert, uitvindingen doet en producten ontwikkelt voor verschillende sectoren. 3M bezit meer dan 20.000 patenten. Zijn innovaties, mede ontstaan uit combinaties van 45 technologieplatforms, bieden praktische oplossingen voor de industrie en consument. Het bedrijf is actief in acht verschillende sectoren, met meer dan 50.000 eindproducten en halffabrikaten voor onder andere verkeersveiligheid, de gezondheidszorg, de industriële sector en voor op kantoor. 30 Procent van de omzet wordt gevormd door producten die in de laatste vier jaar zijn geïntroduceerd. 3M Nederland B.V. maakt deel uit van de 3M Corporation, welke genoteerd staat op de New York Stock Exchange (MMM). De organisatie vormt samen met dertig bedrijven de Dow Jones Industrial Average. Bovendien leidt 3M al jaren de Industrial Goods & Services lijst van de Dow Jones Sustainability Index. Het bedrijf realiseerde in 2007 een omzet van 24,5 miljard dollar. 3M maakt deel uit van de Standard & Poor's 500 Index. Het hoofdkantoor is gevestigd in Saint Paul, Minnesota VS. Wereldwijd werken er, verdeeld over ruim 60 landen, 76.239 medewerkers waarvan ruim 7000 voor Research & Development. In Nederland telt 3M vier vestigingen met 550 medewerkers. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.3m.nl.


- Einde bericht -

**