Ingezonden persbericht


schriftelijke vragen nr. 115 inzake het onderhoud van (hoofd)fietsroutes.

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
115 Vragen van de heer V. Oldenborg (ingekomen 10 november 2008)

Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft vastgesteld dat er heel veel aan te merken valt over de hoofdfietsroute tussen stadion Galgenwaard en het ziekenhuis UMC. In beide richtingen werken lantaarnpalen vaak niet, een tegelpad heeft 5 centimeter brede voegen, bij de A27 hangen de struiken tot voorbij het midden over het pad, noem maar op. Op de kruising Sorbonnelaan - Weg tot de Wetenschap is de enige lantaarnpaal voor de zoveelste keer uitgevallen.

Als over de verlichting bij Pilkes (0800-7455372) geklaagd wordt, is de eerste vraag "wat is het paalnummer?" Alsof dat op bijna 2 meter hoogte in het donker en in de herfstregen nog leesbaar is. Bellen naar het gemeentelijk servicecentrum levert natuurlijk wel een klachtregistratie op, maar wanneer er iets verbeterd wordt is volstrekt onduidelijk.

Leefbaar Utrecht is blij met de voorgenomen aanpak van de vijf hoofdfietsroutes in de gemeente. Echter, daar hoeft het regulier onderhoud en de aanpak van klachten/meldingen wat ons betreft niet op te wachten. Gelet op de veiligheid in en om De Uithof en in het licht van het Actieplan Luchtkwaliteit, dient de fietsroute Galgenwaard - UMC consequent en goed onderhouden te zijn.

Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft daarom de volgende vragen:


1. Geldt het Utrechtse piepsysteem van wachten op klachten ook voor alle hoofdfietsroutes?
2. Vindt er een regelmatige inspectie plaats m.b.t. de veiligheid van deze fietspaden? Zo ja, hoe dan?
3. Wordt de openbare ruimte rond en boven de hoofdfietsroute in het kader van regulier onderhoud dan integraal bekeken, dus zowel de staat van het groen, de bestrating, de afwatering en de verlichting?
4. Zo niet, kunt u ervoor zorgen dat dit wel gaat gebeuren?
5. Zo ja, kunt u ervoor zorgen dat de kwaliteit structureel verbetert?
6. Wilt u overleg voeren met Pilkes om ervoor te zorgen dat mensen niet meer gevraagd wordt naar paalnummers?
7. Kunt u deze voorbeeldroute (Galgenwaard - UMCU vice versa) in ieder geval binnen 2 weken een grondige onderhoudsbeurt geven?


---- --