European Union



Brussel, 11 november 2008

Europa in de ether... en op het net: de lancering van het onlineplatform EURANET, het netwerk van Europese radio's

Het netwerk van Europese radio's EURANET lanceert een nieuw, meertalig en interactief internetplatform: "community on web". Mevrouw Margot WALLSTRÖM, vice-voorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Institutionele betrekkingen en communicatiestrategie, is verheugd over de steun die de Europese Commissie de volgende vijf jaar aan het consortium geeft.

EURANET is een project dat er op initiatief en met de financiële steun van de Europese Commissie is gekomen, met absoluut respect voor de door het Redactioneel Handvest gewaarborgde redactionele vrijheid. Het netwerk is opgezet door Europese radio's, waaronder Deutsche Welle, Radio France Internationale, Radio Netherlands, Polskie Radio, Punto Radio en de RTBF, en wil de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers verkleinen. Sinds april 2008 zorgen 16 radio-omroepen en 8 partneromroepen uit 15 EU-landen samen dagelijks voor de productie en uitzending van programma's over de Europese actualiteit, momenteel in 10 talen (Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hongaars, Pools, Portugees, Roemeens en Spaans) en uiteindelijk in de 23 officiële talen van de EU.

EURANET heeft wekelijks 19 miljoen luisteraars in de Europese Unie en 30 miljoen in derde landen. Het netwerk staat open voor alle soorten radio's (nationale, regionale, lokale, openbare of particuliere) op voorwaarde dat ze aan de regels van het consortium voldoen.

De interactiviteit van de dagelijkse programma's van 30 à 60 minuten zal vanaf nu worden versterkt door de lancering van het gemeenschappelijke internetportaal http://www.euranet.eu/.

Deze portaalsite bestaat in alle uitzendtalen en heeft de ambitie de interactiviteit van de programma's samen met de Europese burgers uit te breiden, de standpunten, meningen en discussies over Europese kwesties te verrijken en ze door ieders bijdrage inzichtelijker te maken.

De kruisbestuiving tussen de consortiumpartners en hun luisteraars zal bijdragen tot boeiende en informatieve programma's over door het netwerk voorgestelde Europese thema's.