Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 11 november 2008

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 11 NOVEMBER 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 11 november. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Uitbreiding strandpaviljoens beperkt toegestaan
Onder voorwaarden is het mogelijk bebouwingsmogelijkheden aan de Zuid-Hollandse kust toe te staan. Het gaat om nieuwe strandpaviljoens en het verbouwen en uitbreiden van bestaande paviljoens. Op basis van het streekplan Zuid-Holland West zou bij een strenge benadering van het bebouwingsbeleid en het kustbeleid geen ruimte zijn voor verdere bouwmogelijkheden aan het strand.

De gemeenten Den Haag en Noordwijk hebben aan de provincie verschillende voorstellen voorgelegd voor ontwikkelingen op het strand. Onder andere gaat het om de permanente exploitatie van strandpaviljoens en uitbreiding van strandpaviljoens in Scheveningen en Noordwijk. Daarnaast zijn er plannen met een beachvolleybalstadion in Scheveningen. Dit past bij de versterking van het kusttoerisme.

Gedeputeerde Staten zullen daarom deze ontwikkelingen per geval bekijken en afwegen. De beoogde ontwikkelingen moeten zich bevinden bij bevolkingsconcentraties en passen binnen het strandbeleid en het beleid van de waterbeheerders. Ze mogen niet gepland zijn in een beschermd natuurgebied. Dit standpunt van het College van GS is een interpretatie van bestaand beleid. Het totale kustbeleid voor Zuid-Holland wordt bij het opstellen van de Provinciale Structuurvisie betrokken.

Ondersteunend afschot jaagt winterganzen naar foerageergebieden Het zogenoemd ondersteunend afschot van ganzen wordt gebruikt om overwinterende ganzen te verjagen naar de aangewezen foerageergebieden. In deze gebieden worden de winterganzen met rust gelaten. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van mw. Van Viegen van de Partij voor de Dieren.

Winterganzen komen uit het noorden en brengen de wintermaanden in Nederland door. Omdat Nederland in West-Europa een zeer belangrijk overwinteringsgebied is voor ganzen heeft het ministerie van LNV hiervoor speciaal beleid gemaakt in de vorm van foerageergebieden gekoppeld aan subsidies en schadevergoeding op basis van taxatie. Er zijn ook zomerganzen. Die broeden in Nederland. Dat zijn door de Flora- en Faunawet inheemse beschermde dieren, die niet verontrust mogen worden. Alleen indien er sprake is van belangrijke schade aan landbouwgewassen mag de provincie een ontheffing verlenen. Voor het gebruik van koolstofdioxide om gevangen ganzen te doden is een aparte ontheffing nodig. Deze methode is volgens GS een humaan middel.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2213 vindt u bij de 'Stateninformatie' onder schriftelijke vragen.

Balkenende-norm belemmerend voor kwaliteit openbaar bestuur Gedeputeerde Staten hebben vragen beantwoord van de statenleden Lamers en Démoed van de CDA-fractie en het statenlid Vermeulen van de SP-fractie, over uitlatingen van de Commissaris van de Koningin (CdK) in Zuid-Holland inzake de Balkenende-norm.

Tijdens de conferentie van het Interprovinciaal Overleg (IPO) in oktober heeft de CdK aangegeven dat de norm belemmerend werkt voor de invulling van bepaalde vacatures in het openbaar bestuur. De Balkenende-norm houdt in dat het salaris van de minsiterpresident maatgevend zou moeten zijn voor de maximumsalarissen van bestuurders en topambtenaren.

De CdK stelt vast dat bij de invulling van burgemeestervacatures de basis van rekrutering steeds smaller wordt en het sollicitantenbestand eenzijdiger van samenstelling. Bij de vervulling van ambtelijke functies zijn er sectoren waarin de behoefte aan gekwalificeerd personeel botst op de bovengrens van de ambtelijke salarisschalen, die een afgeleide zijn van de honorering van bestuurders. Een van de gevolgen hiervan is de groei van inhuur van externe deskundigen De CdK heeft geen concrete bedragen voor ogen waarmee de honorering van specifieke ambtelijke of bestuurlijke functies kan worden verhoogd, zo antwoorden GS.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2204 en 2212 svindt u onder de 'Stateninformatie' bij de schriftelijke vragen.

Subsidies

In het kader van het themajaar 2009 Limes en Fort Wierickerschans is een subsidie verleend van maximaal ¤ 10.000,- aan Kunsthal Rotterdam voorr een educatief programma.

Aan Stichting Provinciale Samenwerking Jeugdzorg is een subsidie verleend van maximaal ¤ 56.000,- voor onderzoeken naar efffectieve bestanddellen en quickscan vraagontwikkeling.

Aan de GemeenteTeylingen is een Europese subsidie van ¤ 97.500,- enn een Provinciale subsidie van ¤ 48.750,- verleend voor het project Historische schepen terug in Warmond.

Aan de Gemeente Jacobswoude is een Europese subsidie van ¤ 124.947,50 en een Provinciale subsidie van ¤ 15.000,- ververleend voor het project Steigers en Zwemstrand aan de Braassem.

Aan Vereniging Natuurmonumenten is een subsidie verleend van maximaal ¤ 364.505.32 voor het project Bovenlanden Kromme Mijdrecht "Groene Joncker".

Aan Stichting Trivium is een projectsubsidie 2008 verleend van maximaal ¤ 306.000,- voor 60 extratrajecten ambulante hulp.

Aan de gemeente Boskoop is een subsidie verleend van maximaal ¤ 192.371,002 voor het BDU-project 'Haltevoorziening RGL Boskkoop'.

Aan de gemeente Leiden is een subsidie verleend van maximaal ¤ 226.500, voor het BDU-project "Herinrichting Maresingel 30 km weg".

Aan het Hoogheemraadsschap van Schieland en de krimpenerwaard is een subsidie verleend van maximaal ¤ 108.909,- voor het BDU-project "Heerinrichting Lekdijk'.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon: 070 441 66 22.