Lezing over bijzondere grafzerken in Bossche Sint-Janskathedraal


'S-HERTOGENBOSCH, 20081023 -- Op dinsdag 11 november organiseert Cultuurhistorische Vereniging De Boschboom in de Verkadefabriek een lezing over de meest opvallende grafmonumenten in de Sint-Janskathedraal. Kaarten zijn vanaf 27 oktober (zo lang voorradig) gratis af te halen bij de Verkadefabriek.

Tijdens een bezoek aan de Sint-Janskathedraal in `s-Hertogenbosch valt het oog al snel op de vele grafzerken uit de periode 1425-1830. Menig bezoeker vraagt zich af van wie de zerken zijn en wat het verhaal achter deze namen is. Op dit moment werkt een team van specialisten, onder leiding van de Nijmeegse kunsthistoricus Harry Tummers, aan een boek waarin ongeveer 350 van de 500 grafmonumenten beschreven worden. Dit boek wordt in 2009 verwacht.

Dr. Tummers geeft op 11 november 2008 een voorproefje van dit unieke boek tijdens zijn lezing over de meest opvallende grafzerken. Naast de feitelijke gegevens over de mensen die in de Sint-Jan zijn begraven, is er historisch en genealogisch onderzoek gedaan. De verzamelde gegevens geven een uniek beeld van de prominente mensen die in de loop van de eeuwen het leven in 's-Hertogenbosch bepaalden.

In het verlengde van de lezing worden speciale rondleidingen in de Sint-Janskathedraal georganiseerd en is een expositie ingericht in Sint-Jans museum De Bouwloods.

De lezing vindt plaats van 14.30 tot 17.00 uur in de Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45 in 's-Hertogenbosch. Kaarten zijn vanaf 27 oktober (zo lang voorradig) gratis af te halen bij de Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 's-hertogenbosch. Deze activiteit wordt ondersteund door De Tijdreiziger. Kijk voor meer informatie op www.detijdreiziger.nl.





De Tijdreiziger