Nominaties internationale kindervredesprijs bekend


Record aantal inzendingen

AMSTERDAM, 20081111 -- De nominaties voor de Internationale Kindervredesprijs 2008 zijn bekend. Uit de 45 inzendingen heeft het Expert Comité vijf kinderen genomineerd voor deze prestigieuze prijs. De uiteindelijke winnaar zal op 4 december zijn of haar prijs ontvangen uit handen van niemand minder dan Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu.

De Internationale Kindervredesprijs wordt voor het vierde opeenvolgende jaar uitgereikt in de Ridderzaal in Den Haag. De vijf genomineerden zijn:
*Lovetta (15 jaar) uit Liberia die zich inzet voor de verbetering van de levensomstandigheden van vluchtelingenkinderen en voormalig vluchtelingkinderen ten gevolge van de burgeroorlog in Liberia
*Baruani (15 jaar) en Meshack (18 jaar), beide gevlucht uit Congo, wonend in een vluchtelingenkamp in Tanzania. Zij zetten zich in voor de rechten van kindvluchtelingen ten gevolge van de burgeroorlog in Congo
*Mayra (17 jaar) uit Brazilië die zich inzet voor de vrede in de gewelddadige sloppenwijken van Brazilië.
*Rishika (18 jaar) uit India die zich inzet voor de rechten van kansarme kinderen die slachtoffer zijn geworden van kinderarbeid en kinderprostitutie.
Bijzonder om te melden is dat Rishika speciaal door voormalig VN Secretaris en Nobel Vredes-prijswinnaar Kofi Annan persoonlijk is voorgedragen voor deze prijs.

Kindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van KidsRights en wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind, waar ook ter wereld. Het doel van de prijs is tweeledig; Het is voor de winnaars een teken van erkenning en de prijs biedt hun tevens een podium om hun idealen te verkondigen. Zo krijgt de boodschap van deze jonge helden meer impact en bereiken ze een groter publiek. Het aan de Kindervredesprijs verbonden prijzengeld van ¤100.000, wordt door KidsRights besteed aan projecten die nauw zijn verbonden aan het werkterrein van de winnaar. Het staat iedereen vrij iemand voor de dragen voor de Kindervredesprijs. Belangrijk is dat het om een kind gaat die op zijn/of haar manier een verschil maakt op het gebied van kinderrechten waar ook ter wereld. De inzendingen worden door een onafhankelijk Expert Comité beoordeeld, waaruit de nominaties voortvloeien. ABN AMRO heeft zich verbonden aan de Kindervredesprijs als hoofdsponsor. De bank doneert niet alleen geld, maar betrekt ook haar medewerkers intensief bij de prijs. Elk jaar helpen vele honderden medewerkers vrijwillig mee aan verschillende projecten die KidsRights organiseert.

Voorgaande Winnaars
De eerste Kindervredesprijs werd postuum opgedragen aan Nkosi Johnson voor zijn werk om kinderen met hiv en AIDS in Zuid Afrika een menswaardiger bestaan te bieden. In 2006 was de eer aan Om Prakash Gurjar uit India. Hij ontving de prijs uit handen van oud premier de Klerk van Zuid-Afrika, voor zijn onaflatende inzet tegen kinderarbeid en het bevrijden van kindslaven in India. Vorig jaar viel de eer ten deel aan Thandiwe Chama uit Zambia. Zij ontving uit handen van Bob Geldof en Nobelprijswinnares Betty Williams de Kindervredesprijs voor haar inzet voor de rechten van kinderen in haar land, in het bijzonder het recht op onderwijs.

Over wie op 4 december voor de vierde keer het prachtige beeld in ontvangst mag nemen, wordt de komende dagen gediscussieerd door het Expert Comité. Deze bestaat uit:
*Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van Stichting KidsRights en geestelijk vader van de Kindervredesprijs.
*Frans Roselaers, voormalig directeur van het internationaal programma voor het afschaffen van kinderarbeid (IPEC) van de ILO, the International Labour Organization.
*Prof. Jaap Doek, voormalig voorzitter van het VN Comité voor de Rechten van het Kind.
*Jeroo Billimoria, oprichtster en voorzitter van Child Helpline International en oprichtster en directeur van Aflatoun, Child Savings International
*Nevena Vuckovic lid van het VN Comité voor de Rechten van het Kind.

KidsRights
De Nederlandse Stichting KidsRights komt op voor de positie van kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. Hiervoor biedt KidsRights directe, op maat gesneden hulp aan deze kinderen èn vraagt om aandacht voor hun positie en hun rechten. KidsRights helpt door bestaande, goedlopende lokale projecten te financieren. KidsRights biedt een podium aan kinderen die vaak niet zelf de aandacht van de wereld kunnen trekken. Zoals Nobel Vredesprijswinnaar Desmond Tutu het al zo treffend zei: "KidsRights seeks to give a voice to the voiceless."

Meer informatie over de Kindervredesprijs, de uitreiking op 4 december en het programma is te vinden op www.kindervredesprijs.nl





Ingezonden persbericht