Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Oktober

* | Begroting 2009

Begroting 2009

Op dinsdag 11 november behandelt de gemeenteraad het Beleidsplan 2009-2012. Hierin is de begroting voor 2009 opgenomen. Hieruit blijkt dat de gemeente Smallingerland er goed voorstaat.

In het beleidsplan zijn veel nieuwe plannen opgenomen en er resteert daarna nog ruimte voor meer. Vlak voor de zomervakantie leek het allemaal wat somberder; nu blijkt dat de gemeente meer geld krijgt van het Rijk via het gemeentefonds.

Met deze extra financiële ruimte kan Smallingerland nieuwe - structurele en eenmalige - zaken realiseren. Van 2009 tot en met 2012 is er EUR 2,6 miljoen dat jaarlijks kan worden ingezet voor nieuw beleid en eenmalig EUR 32 miljoen. Overigens zijn dat niet allemaal nieuwe plannen, de meeste zijn al eerder gepresenteerd. Een paar voorbeelden:
o EUR 300.000 per jaar voor parkeergarages en EUR 3 mln. eenmalig voor andere investeringen in het centrum,
o EUR 1 mln. eenmalig voor de tekorten bij Caparis, o EUR 4 mln. voor vernieuwing van oudere wijken, o jaarlijks EUR 2 mln. voor onderwijs en onderwijshuisvesting, o bijna EUR 5 mln. voor sport en recreatie (onderhoud en verbetering van sportaccommodaties (waaronder de Welle) en het meer bij Oudega); o EUR 300.000 per jaar en daarnaast EUR 12,5 mln. eenmalig voor Cultuur
o Bijna EUR 8,5 mln. voor de leefomgeving (baggeren, verkeersmaatregelen, parken)

Ondanks deze grote bedragen is er dan nog steeds ruimte voor nieuwe zaken; aan het eind van het jaar 2012 structureel EUR 2,0 miljoen en eenmalig EUR 17,8 miljoen. Het rijk heeft voor een deel daarvan suggesties gedaan (taakmutaties). Gemeenten zijn echter vrij in hun keuze waaraan het geld te besteden. Het college van Smallingerland heeft ervoor gekozen een relatief grote ruimte aan te houden voor nieuw beleid. De komende maanden kan zo worden benut om plannen en voornemens financieel concreter uit te werken, zodat er medio 2009 een afweging kan plaatsvinden tussen de eigen gemeentelijke ambities en de bestedingssuggesties van het Rijk. De gemeentelijke ambities zijn namelijk groot en de ruimte te klein om alles te kunnen realiseren.

Bijzonder in deze begroting is dat de afvalstoffenheffing voor het derde achtereenvolgend jaar daalt met EUR 15 per huishouden. Door een goede kostenbeheersing kan de rekening voor de burger omlaag. Al eerder was besloten dat de rioolrechten met EUR 11 zouden stijgen.