Jeanne Oosting Prijs


Expositie prijswinnaars

BERGEN NH, 20081024 -- Van 11 november t/m 7 december 2008 toont museum Kranenburgh een expositie van het werk van de twee prijswinnaars 2008 van de Jeanne Oosting Stichting, de schilder Paul Nassenstein en de aquarellist Sipke Huismans. De Jeanne Oosting Prijs is een jaarlijkse prijs die schilderes en grafica Jeanne Bieruma Oosting (1898 - 1994) uit haar persoonlijke middelen in 1970 heeft ingesteld.

Vernieuwer van de Nederlandse grafische kunst
Jonkvrouw Adriana Johanna Wilhelmina (Jeanne) Bieruma Oosting werd geboren in Leeuwarden, als telg van een aristocratisch Fries geslacht. Al op jonge leeftijd gaf zij blijk van een buitengewoon talent voor tekenen en schilderen. Zij wordt gerekend tot de vernieuwers van de Nederlandse grafische kunst van de twintigste eeuw. Zij was een van de eerste Nederlandse kunstenaars die zelf met de lithotechniek (steendruk) experimenteerde. Zij bleef werken tot zij negentig was. Als lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam) bezocht zij nog tot op hoge leeftijd de ledenvergaderingen.

Prijzen voor figuratieve kunst
Vanaf 1970 worden jaarlijks twee prijzen uitgereikt aan figuratief werkende kunstenaars, één voor de olieverfkunst en één voor de aquarelleerkunst. Met haar overlijden in 1994 is bij testamentaire beschikking de Jeanne Oosting Stichting opgericht die de prijstoekenning voortzet. De prijzen bestaan uit een geldbedrag en een bronzen medaille naar ontwerp van Eric Claus. Tevens wordt de bekroonden een expositie in een Nederlands museum aangeboden.

Toekenning Jeanne Oostingprijs 2008
De prijsuitreiking aan de kunstenaars Paul Nassenstein en Sipke Huismans - beiden werkend in Amsterdam - en de publicatie van het juryrapport vinden plaats bij de opening van de tentoonstelling in museum Kranenburgh op dinsdag 11 november 2008.
Eerdere prijswinnaars van de Jeanne Oostingprijs waren o.a. Gijs Assmann, Philip Akkerman, Elisabeth de Vaal, Ronald Ophuis, Dora Dolz en Gé-Karel van der Sterren.
Een greep uit de musea waar het werk van eerdere prijswinnaars werd geëxposeerd: Centraal Museum Utrecht, Museum De Wieger Deurne, Henriette Polak Museum Zutphen, Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Fries Museum Leeuwarden.





Ingezonden persbericht