Leonardo-basisonderwijs gaat van start in Zeeland


MIDDELBURG, 20081031 -- Op dinsdag 11 november 2008 wordt in de Burgerzaal van de Roosevelt Academy aan de Markt in Middelburg een informatieavond gehouden over Leonardo-basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen in de provincie Zeeland. Deze avond is bedoeld voor geïnteresseerde ouders, leerkrachten, schoolbesturen en vertegenwoordigers van bedrijfsleven, overheid, gezondheidszorg en maatschappelijke en culturele instellingen.

Het is niet gemakkelijk om binnen het reguliere basisonderwijs hoogbegaafde kinderen goed te begeleiden. Zij begrijpen zaken veel sneller dan de gemiddelde leerling, denken en leren meestal op een andere manier (topdown) en hebben een ontwikkelingsvoorsprong van jaren. Het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek te Nijmegen concludeert op basis van onderzoek en praktijkervaringen dat deze leerlingen gebaat zijn met een onderwijsprogramma dat beter aansluit bij hun capaciteiten en dat gedeeltelijk of volledig buiten de reguliere groep wordt gegeven.

Om te voorzien in de behoefte van hoogbegaafde kinderen wordt gestreefd om - binnen een samenwerkingsverband van schoolbesturen - Leonardo-basisonderwijs in Middelburg te realiseren. De beoogde startdatum is september 2009.

Leonardoklassen zijn verbonden aan reguliere basisscholen, maar een groot deel van de week wordt een eigen leerprogramma onderwezen. Te denken valt aan Engels (vanaf vier jaar) en Spaans (vanaf acht jaar), science, informatica, communicatie, filosofie, leren leren, leren ondernemen, taal en rekenen/wiskunde op eigen niveau, natuurprojecten, wereldoriëntatie, brede aandacht voor kunst, cultuur en sport en Leonardotijd (onderzoek doen binnen eigen interessegebieden).

Er wordt gewerkt met kleine groepen van maximaal zestien leerlingen. De standaard lesmethodes worden voornamelijk als bronnenboeken gebruikt en de eigen laptop is een belangrijk hulpmiddel bij het leren. Lessen worden niet alleen door groepsleerkrachten, maar ook door vakspecialisten gegeven. Ook de maatschappelijke omgeving (bedrijfsleven e.d.) wordt veelvuldig ingeschakeld voor gastlessen, zowel in als buiten de school. Het Leonardo-onderwijs is niet naar binnen, maar juist naar buiten gericht.

Het bedrijfsleven wordt nadrukkelijk betrokken bij de realisatie van het Leonardo-onderwijs. Er ligt voor de bedrijven in Zeeland een groot belang bij Leonardo-onderwijs: een optimale ontwikkeling van toptalent in de regio. De kenniseconomie moet het immers in toenemende mate hebben van hoogopgeleide mensen die creatieve ideeën en oplossingen aandragen.

De ervaringen die tot nu toe in Nederland met Leonardo-onderwijs zijn opgedaan zijn erg positief. Naast de eerste Leonardoklassen die in september 2007 in Venlo zijn gestart wordt inmiddels ook Leonardo-onderwijs verzorgd in onder meer Gouda, Woerden en Buren.

Sprekers op de informatiebijeenkomst van 11 november aanstaande zijn Jan Hendrickx, voorzitter van de Stichting Leonardo Scholen Nederland en Sjaak de Reu, initiatiefnemer van Leonardo Zeeland. De avond begint om 20.00 uur; de Burgerzaal is geopend vanaf 19.30 uur. Meer informatie is te verkrijgen op www.leonardozeeland.nl of via telefoonnummer (0118) 714059.





Leonardo Zeeland