Toename verslaving onder jongeren zorgwekkend


Forumavond ontwenningscentrum De Wending in kader Week van Verslaving

APELDOORN/UGCHELEN, 20081110 -- "Wat nu? Mijn zoon op straat laten staan was geen optie, dus nam ik hem samen met al zijn mooie beloftes weer terug in huis. Tegen beter weten in, want we pikten de draad moeiteloos op en de ellende was al snel weer als vanouds. Maar dan net iets ingewikkelder."

Fragment uit het onlangs verschenen boek Cokepunt, waar moeder Gary Kok aan het woord is over de verslaving van haar zoon. Gary is oprichtster van de zelfhulpgroep Moedige Moeders en één van de sprekers tijdens een forumavond op 11 november van ontwenningscentrum De Wending in Apeldoorn (Ugchelen). De bijeenkomst wordt in het kader van de Week van Verslaving georganiseerd door het Leger des Heils. Het thema van de avond (en de Week van Verslaving) is `Jij, verslavingsvrij?
Moedige Moeders is een initiatief van moeders van drugsgebruikende Volendamse jongeren met inmiddels afdelingen door heel Nederland.

Gary Kok geeft in haar boek een beeld van alles wat er kwam kijken bij de verslaving van haar zoon, van de onwetendheid tot de gemeentelijke politiek, van de zorginstellingen tot de schuldsanering. "We zien dat de verslavingsproblematiek onder een steeds jonger publiek voorkomt," zegt directeur Jan Jans van ontwenningscentrum De Wending. "Ook onder kerkelijke jeugd zien we een toename van drugs- en alcoholverslaafden." Daarom organiseert een groot aantal christelijke organisaties voor verslavingszorg en -preventie van 9-16 november de Week van Verslaving. Jans: "We willen aandacht vragen voor de problematiek en de mogelijkheden om verslaving te voorkomen en er mee af te rekenen."
"Hersenen krimpen"
Uit cijfers van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) blijkt dat er op steeds jongere leeftijd wordt begonnen met drinken. De meeste kinderen nemen hun eerste alcoholische drankje tussen de 11 en 13 jaar. Meisjes zijn gemiddeld iets ouder dan jongens als ze voor het eerst alcohol drinken.
De gemeente Hardenberg vindt deze trend zo verontrustend dat ze vorige week meedeelde speciale alcohollessen voor basisscholieren te organiseren, waarbij een speciale docent moet waarschuwen voor de gevaren van alcohol.

"Een zorgwekkende ontwikkeling" noemt de Wending-directeur het alcoholgebruik onder kinderen en jongeren. "Overmatig alcoholgebruik schaadt de hersenen. Jong beginnen met drinken geeft een grotere kans op verslaving en op gebruik van drugs." Daar komt nog bij dat tieners met een overmatig alcoholgebruik als gevolg daarvan vaak leer- en geheugenproblemen hebben. "Het deel van de hersenen dat belangrijk is voor leren blijkt dan gekrompen te zijn." Het is voor kinderen tot een jaar of zestien beter om niet te drinken, zo blijkt uit onderzoek van STAP.

De forumavond "Jij, verslavingsvrij" wordt gehouden op dinsdagavond 11 november vanaf 19.30 uur bij locatie Caesarea van ontwenningscentrum De Wending aan de Hoenderloseweg 108 in Ugchelen. Sprekers zijn Tweede-Kamerlid drs. E.E. Wiegman-Van Meppelen Scheppink (ChristenUnie), Gary Kok en wethouder Welzijn en Zorg drs. P. Blokhuis van de gemeente Apeldoorn.

De Wending organiseert de avond samen met Stichting Voorkom, een organisatie die gericht is op het voorkomen van verslavingen, en Horeb, een laagdrempelige christelijke woon- en leefgemeenschap in Beekbergen.

Kansarmen
De Wending is een landelijk centrum voor alcohol- en drugsverslaafden die in de reguliere zorg buiten de boot vallen. Bij de hulpverlening gaat het vaak om zeer kansarme mensen die kampen met een kluwen van problemen, zoals een combinatie van verslaving, ziekte en dakloosheid. "Waar andere instanties zich vaak richten op een deelprobleem streven wij ernaar om in samenhang de problematiek te behandelen", aldus De Wending-directeur.

De Wending is onderdeel van het Leger des Heils, dat in 1981 startte met het ontwenningscentrum voor dak- en thuisloze verslaafden. Jans: "Het is de doelgroep waar het Leger van oudsher affiniteit mee heeft." Het Leger des Heils staat open voor iedereen, ongeacht ras, politieke of geloofsovertuiging. De Wending neemt ook de "moeilijke gevallen" op, mensen die nergens anders in de zorg terechtkunnen.





Ingezonden persbericht