Debatcentrum Tumult Persbericht

31-10-2008

FASIHI! Afrikaans Nederlands Literair Festival
Met Ingrid Winterbach (Zuid-Afrika) en Shimmer Chinodya (Zimbabwe)

Dinsdag 11 november organiseert debatcentrum TUMULT vanaf 20.00 uur een avond in het kader van FASIHI!, een Afrikaans Nederlands literair Festival. Auteurs Ingrid Winterbach (Zuid-Afrika) en Shimmer Chinodya (Zimbabwe) zijn aanwezig en gaan in gesprek over de relatie tussen Afrika en Europa en verschilen in schrijverschap.

Ook in een wereld die steeds kleiner wordt, blijven afstanden bestaan. Maar in de wereld van de literatuur bestaan geen grenzen. Of je nu schrijft in Zuid Afrika, zoals Ingrid Winterbach, of als Shimmer Chinodya in Zimbabwe, ook in Nederland worden je boeken gelezen. Andersom worden Nederlandse boeken ook in het buitenland gelezen. Hoe gaan schrijvers om met dit idee van de wereld als podium?

Afrika staat in Nederland nog steeds bekend als een continent met armoede, burgeroorlogen, conflicten en geweld. Zien Afrikaanse auteurs dat ook zo? Of zien zij dat er ook vooruitgang wordt geboekt? Moeten deze onderwerpen een rol spelen in literatuur, of is schrijven vooral een individuele expressie? Zijn er verschillen te benoemen tussen Afrikaanse en Westerse, en dus Nederlandse, literatuur?

Met o.a.: Ingrid Winterbach (Zuid-Afrika); Shimmer Chinodya (Zimbabwe) en Stephan Enter (Nederland). Zij dragen voor uit eigen werk, treden met elkaar in gesprek over o.a. de relatie tussen Afrika en Europa en verschillen in schrijverschap en signeren hun eigen werk. Voorzitter Bernadette van Dijck, RNTC Europe. Met muziek van DJ's Swing-a-Ling (African Beats and World Music).

Datum: dinsdag 11 november. Tijd: 20.00- 21.30 uur. Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht. Entree ¤7,50/ ¤5,- (CJP/Upas/Student). Reserveren aanbevolen. Meer informatie www.tumultdebat.nl of 030-2332430.

Fasihi! is het jaarlijkse internationale literatuurfestival van Global waarin vooraanstaande Afrikaanse en Nederlandse auteurs elkaar ontmoeten. Dit jaar met activiteiten in Nijmegen, Utrecht en Tilburg. Met o.a. Ingrid Winterbach (Zuid-Afrika), Elinor Sisulu (Zimbabwe), Chika Unigwe (Nigeria), Adam Shafi (Tanzania), Shimmer Chinodya (Zimbabwe), Abdelkader Benali, Vamba Sherif, Steven van de Vijver en Lieve Joris.

Fasihi! vindt ook plaats op zondag 9 november in LUX Nijmegen en op maandag 10 november in Tilburg. Voor het volledige programma zie www.globaldebat.nl

Fasihi! wordt mogelijk gemaakt door het Hivos, NCDO Cultuurfonds, NLPVF en het VSBfonds.
-------------------------

- einde persbericht -
Meer informatie: frisowiersum@tumultdebat.nl/ 030 2332430 of mariekeverhoeven@tumultdebat.nl/ 030 2332430

St. Utrechts Debatcentrum TUMULT
Zaal: Domplein 5, Utrecht
Kantoor: Domplein 24, Utrecht. Post: Postbus 411, 3500 AK Utrecht T. 030 2332430 F. 030 2232581 E. info@tumultdebat.nl www.TUMULTdebat.nl