Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 november 2008

Ambassadeurs op de bres voor meer bèta en techniek

Ruim honderddertig topexperts slaan de handen ineen om de belangstelling voor bèta en techniek te bevorderen. Wetenschappers, vakdidactici en communicatie­specialisten hebben zich daartoe verenigd in het Bèta-Ambassadeursnetwerk. Het netwerk wil met vernieuwende ideeën, initiatieven en projecten de wetenschappelijke nieuwsgierigheid prikkelen.

Nederland moet een hoogwaardige kenniseconomie worden. Daarvoor zijn goed op­geleide kenniswerkers nodig. Ongeveer driekwart van hen zullen gaan bestaan uit bèta's of technici. Al eerder had de overheid aan het Platform Bèta Techniek (PBT) de opdracht gegeven om te zorgen voor een hogere instroom van studenten bèta en techniek. Naast succesvolle projecten voor het basis-, beroeps- en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs komt PBT in samenwerking met Stichting Onderzoekslink nu met acties vanuit de wetenschap zélf.

Wetenschap is succes

Eén van de leden van het bèta-ambassadeursnetwerk is de bekende wiskundige Alexander Rinnooy Kan. Rinnooy Kan vormt een sprekend voorbeeld hoe je als wiskundige een topfunctionaris kunt worden. In het begin werkte hij als wiskundig medewerker voor een encyclopedie. Na zijn promotie werd hij hoogleraar, directeur van het econometrisch instituut, en vervolgens rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na voorzitter te zijn geweest van de werkgeversorganisatie VNO-NCW werd hij in 2005 benoemd tot voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Sinds 2006 is hij ook kroonlid. Tegenwoordig bekleedt hij de nummer één positie in de lijst van machtigste mensen in Nederland.

"Ik heb Rinnooy Kan wel eens grapjes horen maken dat hij een 'om­hoog gevallen wiskundige' is," zegt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van Kennislink en een van de initiatiefnemers van het Bèta-Ambassadeursnetwerk. "Maar zijn carrière toont heel fraai aan hoe je als bèta-opgeleide hoog op de maatschappelijke ladder terecht kunt komen. Anderen worden onderzoeker, hoogleraar of bekleden goede posities in het bedrijfsleven. Ook als beroepsopgeleide laborant of onder­houds­technicus ben je van het grootste belang om onze economie draaiende te houden en te versterken. Nederland moet bij de top van Europa gaan behoren als het gaat om innovatie, onderzoek en onderwijs. Daarom willen wij als bèta-ambassadeurs allerlei projecten starten, die laten zien hoe spannend weten­schappelijk en technisch onder­zoek is."

Vliegende Hollanders

Op dinsdag 11 november vindt in de Amsterdamse Passenger Terminal en Science Center NEMO de tweede editie plaats van 'Vliegende Hollanders - Science & Technologie Summit 2008'. De Summit staat in het teken van kennis, onderwijs, techno­logie en wetenschap. 's Avonds komen de kersverse leden van het bèta-ambassadeursnetwerk bijeen. Dan worden de speciale projecten gepresenteerd waaraan sommige leden reeds werken. Ook zullen plannen worden gesmeed om op een zo sprankelend mogelijke wijze de belangstelling voor wetenschap en techniek nog verder te bevorderen.

Website

De gloednieuwe website www.beta-ambassadeursnetwerk.nl informeert het publiek over wat het netwerk doet. Niet alleen presenteren de bèta-ambassadeurs zichzelf, ook laten ze zien hoe zij verschillende doelgroepen informeren en enthousiasmeren. Op de site staan verscheidene projecten waarmee ambassadeurs het publiek infor­meren wat hun vak inhoudt en waarom bètavakken en technologie zo leuk zijn. Daarnaast is er een overzicht van populair wetenschappelijke activiteiten en nieuws­berichten. Zo weet de bezoeker waar hij moet zijn om meer te weten te komen, mee te denken en te discussiëren over allerhande bètatechnische onderwerpen. Op de site krijgt de bezoeker een overzicht van wat er gaande is op het gebied van bèta­onderwijs, -onderzoek en -beleid in Nederland en waarvoor de bèta-ambassadeurs zich sterk maken.

-------

Noot voor redactie (