Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 11 november 2008

[pic]

Persbericht
Gemeente De Wolden brengt ondergronds leidingnetwerk in kaart

Door de invoering van de Wet Informatie Ondergrondse Netwerken moet de gemeente net als de nutsbedrijven vanaf mei 2009 betrouwbare gegevens leveren aan het kadaster over het ondergrondse leidingnetwerk. Reden hiervoor is dat er beter in beeld moet komen waar de leidingen liggen zodat aannemers bij graafwerkzaamheden minder vaak onverwacht leidingen kapot maken. Met betere gegevens kan de maatschappelijke schade, die hierdoor ontstaat, worden geminimaliseerd.

Inmeten rioolstelsels
Het leidingwerk van de gemeente bestaat voor het grootste deel uit rioolleidingen. De leidingen zijn ooit ingemeten met een meetband en daardoor niet voldoende nauwkeurig voor het doel. De gemeente heeft daarom opdracht gegeven aan een landmeetbureau. Dit bureau gaat alle rioolstelsels in de gemeente opnieuw, maar dan digitaal inmeten.


Bijkomend voordeel van het inmeten van het rioolstelsel is dat rioolberekeningen beter en nauwkeuriger kunnen worden uitgevoerd. Zo ontstaat er meer inzicht in de capaciteit van het rioolstelsel. Mede hierdoor zijn de onderhoudsmaatregelen meer effectief en beter in te plannen.


Gemeente De Wolden verwacht het leidingnetwerk eind december in kaart gebracht te hebben.


///////////////////////////////