Ingezonden persbericht

Ingebeelde weerstanden verhinderen echte doorbraak e-HRM

Onderzoek IBS: vooroordelen veelal onterecht

Nieuwegein, 11 november 2008 - e-HRM is flink in opkomst. Het gebruik van elektronische HR-systemen is het afgelopen jaar toegenomen van 30% naar 50%. De groei van het gebruik van e-HRM in Nederland dreigt echter te stagneren door imaginaire weerstanden van managers. Volgens softwareleverancier IBS leven er onterechte vooroordelen bij de helft van de middelgrote Nederlandse bedrijven die nog geen gebruik maken van e-HRM. Zo denken managers te vaak dat medewerkers niet goed met computers kunnen omgaan. Dit blijkt uit eigen onderzoek van IBS onder 214 middelgrote en grote bedrijven in Nederland.

Karel van der Heiden, directeur HR Solutions bij IBS, maakt zich zorgen over de vooroordelen die zijn gebaseerd op onvoldoende kennis en onterechte aannames bij de P&O verantwoordelijken binnen organisaties. "Hoewel het percentage bedrijven dat gebruik maakt van e-HRM oplossingen bijna een verdubbeling is ten opzichte van vorig jaar, zijn er nog flink wat vooroordelen die een echte doorbraak in de weg staan. En dat terwijl het bedrijven veel geld kan opleveren. Voor de oorzaak van onwetendheid kunnen wij deels de hand in eigen boezem steken. Onwetendheid is terug te voeren op een tekort aan communicatie. Daar ligt dus een schone taak voor de e-HRM aanbieders."

Weerstanden
De meest onterechte aanname die Van der Heiden tegenkomt bij managers, is dat e-HRM in hun organisatie niet zou werken omdat niet genoeg medewerkers een PC ter beschikking hebben. "Uit ons onderzoek blijkt dat bijna een derde van de managers die nu geen gebruik maken van e-HRM, dit als belangrijke reden ziet waarom e-HRM bij hen niet zou werken. Cijfers over PC-bezit in Nederland ontkrachten dit idee direct, vrijwel iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om een PC te gebruiken. Zo'n 70% van de Nederlanders doet bijvoorbeeld aan internetbankieren."

Een andere veelgehoorde reden is dat medewerkers het een opgave zouden vinden om hun loonstrook digitaal in te zien. "Het voordeel van een online e-HRM portal is dat medewerkers niet alleen de loonstrookgegevens kunnen bekijken, maar ook direct inzicht hebben in hun eigen dossier met daarin overzichten van vrije dagen en declaraties," zegt Van der Heiden. "Net als bij papieren loonstroken bekijken medewerkers vaak alleen hun gegevens als ze iets willen weten, nodig hebben of willen aanpassen."

Ook de vaardigheden van de medewerkers is een veelgehoord excuus om niet over te gaan tot een e-HRM systeem. Een derde van de respondenten in het IBS-onderzoek denkt dat medewerkers niet in staat zijn om gebruik te maken van een dergelijk systeem. "Hiermee onderschat je je mensen toch echt. De portals die momenteel op de markt zijn, zijn erg overzichtelijk en intuïtief ingericht. Het systeem verschilt nauwelijks van de vertrouwde Windows-omgeving of een zoekmachine op internet," stelt Van der Heiden.

Opschoningsslag
Bedrijven die wel met e-HRM werken, doen dit vooral om de administratieve lasten te verlichten (86%). Dat gebeurt door automatisering en doordat medewerkers zelf hun profiel up to date kunnen houden. Voor driekwart van de ondervraagden is het zelfs de belangrijkste doelstelling van e-HRM om hun mensen meer inzicht te geven in de eigen gegevens. "Op het moment dat het elektronische HR-systeem in gebruik wordt genomen en de medewerkers er mee aan de slag gaan, vindt een grote opschoning plaats van achterstallige informatie en gegevens. Informatie over de huisarts, bankrekeningnummers en zelfs gegevens over partners blijken in veel gevallen achterhaald. In het ergste geval kan dat financiële gevolgen hebben," licht van der Heiden toe. Door de informatie up to date te houden draagt e-HRM bij aan een betere informatievoorziening binnen organisaties. Dat gebeurt door automatisering en doordat medewerkers zelf hun profiel up to date kunnen houden. Voor driekwart van de ondervraagden is het zelfs de belangrijkste informatievoorziening binnen organisaties.

Over e-HRM en het onderzoek
Onder e-HRM worden alle hulpmiddelen verstaan die op basis van internettechnologie de activiteiten van de P&O-afdeling ondersteunen. e-HRM helpt doorsneetaken tijdens instroom, doorstroom en uitstroom te vereenvoudigen, zoals onder meer het beheren en stroomlijnen van personeelsgegevens, het melden van interne vacatures en personele regelingen. Andere mogelijkheden van e-HRM zijn gericht op interactief samenwerken en verandermanagement.

Als leverancier van middelgrote bedrijven krijgt IBS de indruk dat, hoewel er veel behoefte is aan de mogelijkheden van e-HRM, er toch ook veel weerstanden bestaan om tot de aanschaf van een pakket over te gaan. Om meer duidelijkheid te krijgen over hoe bedrijven tegen e-HRM aankijken, heeft IBS online onderzoek uitgevoerd.

Het onderzoek over e-HRM is na te lezen op: http://www.ibs.nl/overibs/artikelen/persbericht-weerstanden-ehrm?_Mid=5e6b

Over IBS
IBS is de nummer 1 in bedrijfssoftware voor middelgrote bedrijven. IBS ontwikkelt en implementeert al 30 jaar bedrijfssoftware voor meer dan 5000 klanten in 40 landen. Bedrijfssoftware voor HRM & payroll, financieel management en supply chain & ERP. IBS Nederland is een 100% dochter van de beursgenoteerde Zweedse IBS Group, marktleider op het gebied van supply chain-software, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Stockholm. Kijk voor meer informatie op: www.ibs.nl