Ingezonden persbericht


persbericht

Datum

11 november 2008

Omroep West: medische dossiers op straat

Veel ziekenhuizen verstrekken zonder controle de medische dossiers van patienten aan derden, zo blijkt vandaag uit een reportage van TV West Nieuws. Zes van de acht geteste grote zieken­huizen in Zuid-Holland geven zonder mankeren medische dossiers af aan iemand die ze niet kenden.

In de nieuwsuitzendingen van Omroep West op radio, televisie en internet, is vandaag te zien hoe een verslaggever zonder problemen medische dossiers loskreeg van de regionale ziekenhuizen LUMC Leiden, MCH Antoniushove Leidschendam, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Bronovo in Den Haag, het Diaconessen in Leiden en het MCH Westeinde ziekenhuis in Den Haag. De journalist deed zich daartoe voor als medewerker van een ziekenhuis en vroeg naar medische dossiers van patiënten, waarvan hij vaak alleen naam en geboortedatum kende. Genoemde ziekenhuizen faxten, zonder nadere controle, de dossiers toe. Informatie over de ziektegeschiedenis, laboratoriumuitslagen, operatieverslagen, behandelingsprocessen, medicijngebruik en voorgeschreven medicatie lagen zo in een oogwenk op de redactieburelen.

Alleen het Leyenburg in Den Haag en het Lange Land in Zoetermeer weigerden de dossiers te verzenden zonder toestemming van de betreffende patient.

Het gebruik (of misbruik) van patientendossiers en een mogelijke elektronische versie daarvan staan momenteel sterk ter discussie. Veel mensen zijn bang dat onbevoegden er mee aan de haal gaan. Uit het onderzoek van Omroep West blijkt nu dat het voor onbevoegden als verzekeringsmaatschappijen of werkgevers, heel eenvoudig is om medische gegevens te krijgen van bijvoorbeeld werknemers.

Reacties

Omroep West vroeg reacties aan onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens. Het CBP bevestigt de bevindingen van Omroep West en komt op korte termijn met een eigen onderzoek. Het CBP noemt de geconstateerde slordigheid van de ziekenhuizen zeer zorgwekkend.

De Inspectie voor Gezondheidzorg geeft in een reactie aan de situatie zeer belangwekkend te vinden.

De reportage van Omroep West is vanaf 16.15 uur te horen op Radio West, vanaf 17.00 uur te zien in het TV West Nieuws en op Westonline.nl. In de uitzendingen zijn naast genoemde reacties ook de reactie van de betrokken ziekenhuizen en patientenorganisaties opgenomen.

_____________________________Einde Persbericht__________________________________________



Ingezonden persbericht