Ingezonden persbericht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders


1 Tijdelijke fietsenstalling Smakkelaarsveld
In het voorjaar van 2009 opent een tijdelijke fietsenstalling op het Smakkelaarsveld. Hier is plek voor circa 2.500 fietsen. De gratis stalling komt tegemoet aan de grote behoefte aan stallingcapaciteit rond het station. In plaats van een gebouw met twee lagen waar eerder sprake van was, worden alle klemmen op de begane grond gerealiseerd. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag vastgesteld. Voordelen van deze variant zijn dat het goedkoper is, meer bomen spaart en de grote beeldbepalende wilg meer overlevingskansen heeft. De fietsenstalling blijft vijf jaar staan.

Meer informatie: Natalja Talitsch, 030 - 286 10 15


2 Vaststelling bestemmingsplan Wilhelminapark Eerste Herziening Het college heeft besloten het bestemmingsplan Wilhelminapark Eerste Herziening voor vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. Na vaststelling door de raad wordt het bestemmingsplan ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie. Met deze herziening is de leesbaarheid en de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan verbeterd. Ook is een goedkeuringsbesluit van de provincie uit 2001 verwerkt.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 83


3 Subsidie voor Medisch Technologisch Innovatie Centrum Het Medisch Technologisch Innovatie Centrum (MTIC) krijgt van het college een subsidie van ruim ¤ 800.000,- als cofinanciering van het programma Pieken in de Delta. Hiermee stimuleert en versterkt de gemeente haar kenniseconomie. Het MTIC kan door deze subsidie haar organisatie opzetten in het UMC Utrecht en nieuwe medische apparatuur ontwikkelen voor de verbetering van diagnose en behandeling van patiënten.

Het MTIC wil wetenschappelijke kennis omzetten in commerciële activiteiten. Binnen het MTIC werken het UMC Utrecht, VU Medisch Centrum en AMC samen aan slimme oplossingen voor concrete klinische vragen. Ook het bedrijfsleven en de zorg nemen deel aan dit innovatieve platform. Verder werkt het MTIC nauw samen met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht. Het MTIC draagt hiermee bij aan de regionale samenwerking en bedrijvigheid van het medische cluster en wordt naar verwachting een belangrijke speler op de internationale markt voor medische producten.

De gemeente Utrecht subsidieert het MTIC omdat het centrum aansluit bij Life Sciences, één van de speerpunten van de Utrechtse kenniseconomie. Life Sciences is een verzamelnaam voor het onderzoek gericht op het verbeteren van gezondheidszorg en voeding. Het programma Pieken in de Delta startte in 2006 en richt zich op de economische kansen (de pieken) in zes regio's. Utrecht is deel van de regio Noordvleugel Randstad. Met drie academische medische centra en tientallen ziekenhuizen bevindt zich hier een concentratie van medisch personeel en medische kennis. Dit potentieel aan kennis in de gezondheidssector wordt nog onvoldoende benut. Voor projecten in de Noordvleugel Randstad is jaarlijks ¤ 30 milljoen beschikbaar. Daarvan is de helft afkomstig van het ministerie van Economische Zaken. Gemeenten en provincies financieren de andere helft.

Meer informatie: Annemieke Vermeulen, 030 - 2286 11 55


4 Gemeentelijk verlichtingsplan 2008
Het college heeft het gemeentelijk verlichtingsplan 2008 vastgesteld. Vanwege maatschappelijke en technologische veranderingen is het beleidsplan uit 1994 herzien. In het plan ligt de nadruk op duurzame en energiebesparende maatregelen, technische veiligheid van de installatie, het inhalen van achterstallig onderhoud, bevordering van sociale veiligheid, serviceverlening en het tegengaan van lichtvervuiling.

Op het gebied van innovatie richt het plan zich onder andere op het plaatsen van armaturen met een verhoogd rendement en proeven met LED verlichting. De gemeente sluit bij het inhalen van achterstallig onderhoud aan op grote infrastructurele wegenprojecten, rioleringen en herinrichtingprojecten in wijken, zodat wegafsluitingen en -opbrekingen niet vaker dan nodig hoeven te worden gedaan.

Het verlichtingsplan sluit aan bij het collegeprogramma dat onder andere is gericht op een veilige en schone openbare ruimte en op de doelstelling om energiebesparingen te realiseren. Openbare verlichting zorgt ervoor dat de stad veiliger wordt (sociale veiligheid, verkeersveiligheid), maar ook aantrekkelijker, met name in de avond en de nachtelijke uren.

Meer informatie: Rob Aarsen, 030 - 286 11 48