Gemeente Maastricht

Inspraakevaluatie over plannen Klevarie Maastricht vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders houdt vast aan de hoofdlijnen van het vrijgegeven masterplan Klevarie. In enkele inspraakreacties wordt aangehaald dat het plan een verslechtering inhoudt van de ruimtelijke kwaliteit. Deze opvatting deelt het college niet. In de beantwoording op de belangrijkste bezwaren geeft het college aan dat het plan op hoofdlijnen voldoet aan de randvoorwaarden en dat de nieuwe invulling van het gebied verantwoord is.

Verder geeft het college aan dat er op voldoende wijze tegemoet is gekomen aan het inpassen van de nieuwe bebouwing in deze stedelijke omgeving. Ook is verantwoord omgegaan met het aanwezige groen. De nieuwe groenstructuur is qua omvang gelijk aan het bestaande groen en is in de plannen minder versnipperd. Het parkeren is ondergronds opgelost in tegenstelling tot het huidige bovengrondse parkeerterrein. Het bouwprogramma speelt verder voldoende in op de vraag naar een mix van functies en woningtypologieën.

Op een aantal onderdelen is het plan aangepast. De belangrijkste aanpassing is het Atriumgebouw. Omwonenden hadden vooral bezwaar tegen de hoogte en de locatie van het gebouw. Er is aan de bezwaren van de omwonenden tegemoet gekomen. Zorgorganisatie Vivre heeft haar architect (Humblé Architecten) de vrijheid gegeven om binnen de taakstelling van 90 herstelplaatsen de bouwmassa van het Atriumgebouw te herschikken. Dit heeft geleid tot een kwalitatief vergelijkbaar voorstel waarbij het aantal bouwlagen aan het St. Servaasbolwerk tot drie is teruggebracht. Ter compensatie is het aantal bouwlagen op het binnenterrein verhoogd naar vijf bouwlagen.

Proces

In september 2007 hebben Zorgorganisatie Vivre en het college van burgemeester en wethouders een intentieovereenkomst getekend over de herontwikkeling van het Klevarieterrein en de samenwerking tussen beide partijen. In opdracht van Zorgorganisatie Vivre is een stedenbouwkundig plan gemaakt voor het gebied dat vertaald werd naar het masterplan Klevarie. Het college stelde een inspraaktraject vast voor het masterplan van 31 januari tot 11 april. Tijdens de inspraakperiode zijn 24 schriftelijke inspraakreacties ontvangen. In de nota "inspraakevaluatie planontwikkeling Klevarie" worden de door de insprekers aangehaalde onderwerpen naar thema behandeld en beantwoord.

Het college heeft de nota "inspraakevaluatie planontwikkeling Klevarie" op 28 oktober jl. vastgesteld. De nota wordt behandeld in de raadscommissie Stadsontwikkeling van 11 november 2008. De insprekers hebben de inspraakevaluatie ontvangen en zijn op de hoogte gesteld van de behandeling in de raadscommissie.