ChristenUnie


11 november 2008

Eerste Kamer steunt motie ChristenUnie tegen 'roofdierkapitalisme' Crises aanpakken in hun samenhang

De verscheidene crises waarmee de wereldbevolking kampt, moeten in samenhang worden aangepakt. Dat heeft de Eerste Kamer de regering opgedragen, door in te stemmen met een motie van ChristenUnie-senator Schuurman. ,,De kredietcrisis, in samenhang met grondstoffencrisis, energiecrisis, voedselcrisis, klimaatcrisis en milieucrisis, leert ons veel. Het roofdierkapitalisme heeft zijn ware aard laten zien.''

De motie die Schuurman indiende bij de Algemene Politieke Beschouwingen werd mede ondertekend door de fractievoorzitters van CDA, PvdA, GroenLinks, SP, OSF, PvdD, SGP en Fractie-Yildirim. Bij de stemming vandaag stemde alleen de VVD-fractie tegen.

De motie constateert dat de kredietcrisis in samenhang met andere crises leert dat wereldomspannende problemen om een gecoördineerd optreden vragen. De Eerste Kamer wil dat er een breed gedragen analyse komt over onder meer de vraagstukken van schaarste (voedsel, energie) en klimaat.

Christelijk-sociaal
De ChristenUnie-senator zei dat een nieuwe kredietcrisis nooit meer mag voorkomen. ,, Het is ontstellend dat het financiële systeem - de bankwereld --, zeker nu alle banken van de wereld met elkaar te maken hebben - het in hun gestelde vertrouwen zo ernstig heeft geschonden. Dat komt er van als men geld wil binnen halen als er geen echte verdienende prestaties tegenover staan. Banken zijn in plaats van geldscheppende, geldvernietigende instellingen geworden. Ook de toezichthouders treft blaam dat ze bancaire wanproducten niet op tijd hebben geweerd. Jammer genoeg hadden ook zij te weinig in de gaten dat geldzucht als groot kwaad zeker in een liberale wereldeconomie meer in de gaten gehouden had moet worden. Een wereldwijd alarmeringssysteem, veel strengere regels voor financiële instellingen en een waterdicht toezicht moeten dat tegengaan.'' Volgens Schuurman moet er een sociaal geconditioneerde markteconomie komen. Een echt christelijk-sociaal kabinet zou volgens Schuurman ook de enorme salarissen en bonussen in de vrije sector aanpakken, bijvoorbeeld door een extra belastingtarief boven de 52 procent voor salarissen boven de zogenaamde Balkenende-norm. De fractievoorzitter van de CU hekelde de westerse cultuur als de 'geestloze, oppervlakkige, materialistische cultuur van technische overmoed, machtswellust en hebzucht'.

////////////
Voor nadere informatie: Egbert Schuurman, 06-52435056

Sjirk Kuijper

Hoofd voorlichting ChristenUnie

Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 3183931 | M 06 12477662
sjirk.kuijper@tweedekamer.nl
www.christenunie.nl