Universiteit van Tilburg

11 november 2008

Hoogleraar Monica Claes nieuw lid Jonge Akademie KNAW

Hoogleraar Europees en vergelijkend consitutioneel recht Monica Claes is een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Jonge Akademie is bedoeld voor onderzoekers die zich wetenschappelijk hebben bewezen en die nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd. Met Monica Claes erbij heeft de Universiteit van Tilburg nu vier leden bij De Jonge Akademie.

Prof. dr. Monica Claes (1968) is hoogleraar Europees en vergelijkend constitutioneel recht en onderzoekt de wisselwerking tussen het Europese en nationale constitutionele recht. Zij is verbonden aan het Tilburg Institute of Comparative and Transnational Law (Ticom). Claes richt zich vooral op rechtsvergelijkend onderzoek en zoekt naar beginselen die een basis kunnen vormen voor verdere constitutionalisering van Europa. Daarnaast is de positie van Europese en nationale rechters en hun verhouding tot politieke organen onderwerp van haar onderzoek. Voor haar proefschrift ontving Claes in 2006 de Staatsrechtkring prijs voor het beste staatsrechtelijke proefschrift. Vorig jaar ontving ze een prestigieuze Starting Grant van de European Research Council (EU) voor The European and national constitutional law project (eunacon). Dit onderzoeksproject beoogt de vergelijking van constitutionele beginselen van lidstaten van de Europese Unie, om de gemeenschappelijke beginselen en ook de verschillen tussen lidstaten te identificeren.

De KNAW richtte in 2005 De Jonge Akademie op om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap. De leden worden geselecteerd op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. Ze treden na een vijfjarig lidmaatschap af. Andere Tilburgse leden van De Jonge Akademie zijn hoogleraar econometrie Jaap Abbring, hoogleraar sociale rechtvaardigheid en besliskunde David De Cremer en hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops.