Persbericht Wageningen UR, 082wur, 11 november 2008

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Nieuwbouw081111.htm

Met nieuwbouw is vorming Wageningen Campus in 2013 voltooid

Op Wageningen Campus verschijnt een tweede onderwijsgebouw van Wageningen Universiteit. De Raad van Toezicht van Wageningen UR heeft ingestemd met de voorgenomen plannen van de Raad van Bestuur voor de bouw van deze voorziening. Ook wordt - onder voorwaarden - de huisvesting op de campus van de leerstoelgroepen van het departement Agrotechnologie en Voeding versneld gerealiseerd. Daarmee kan de concentratie van de onderwijs- en onderzoekactiviteiten binnen Wageningen in 2013 worden voltooid. Met de nieuwbouw en de aanpassingen in de bestaande gebouwen is een totale investering gemoeid van circa 100 mln euro.

Uitbreiding van de onderwijsfaciliteiten is noodzakelijk vanwege de omvangrijke stijging van het aantal studenten bij Wageningen Universiteit. Dit jaar steeg het aantal eerstejaars wederom sterk en wel met 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Het geplande nieuw onderwijsgebouw moet in 2012 klaar zijn.

Het is mogelijk gebleken de omvang van het nieuwe onderwijsgebouw aanzienlijk te beperken dankzij een groot aantal efficiencyslagen in de bestaande gebouwen, waardoor meer ruimte voor onderwijs vrijkomt. Op deze manier wordt meer dan 3000 m2 aan nieuwe onderwijsvoorzieningen in bestaande gebouwen gerealiseerd Met deze gezamenlijke inspanning van de verschillende kenniseenheden van Wageningen UR wordt maar liefst 38 mln euro op de investering in het nieuwe onderwijsgebouw bespaard. In totaal kunnen na realisatie van de plannen ongeveer 6200 universitaire bachelor- en masterstudenten hun onderwijs op Wageningen Campus kunnen volgen. Daarnaast zijn er onderwijsruimten voor meer dan 500 studenten van de Wageningse vestiging van Hogeschool Van Hall Larenstein. De aanwezigheid van ook nog eens het merendeel van de PhD-studenten op de Campus maakt dat er een inspirerende en interactieve leeromgeving is ontstaan.

Agrotechnologie en Voeding

Nu al het onderwijs op Wageningen Campus wordt geconcentreerd, is besloten ook de resterende leerstoelgroepen van het departement Agrotechnologie en Voeding van Wageningen Universiteit op de campus te vestigen. Ook zullen een aantal onderzoeksfaciliteiten worden verhuisd naar de Campus. Deze activiteiten vinden nu nog plaats op De Dreijen en zouden volgens een eerder plan pas in 2020 gaan verhuizen. Dit wordt nu naar voren gehaald, en daarmee is dan de concentratie van de onderwijs- en onderzoekactiviteiten binnen Wageningen in 2013 voltooid. De voorbereidingen hiertoe worden nu in volle gang gezet. Deze zullen echter worden opgeschort of stopgezet als de crisis die de economie lijkt te gaan treffen het onderwijs en onderzoek in Nederland ernstiger raakt dan nu is te voorzien. Het realiseren van het nieuwe onderwijsgebouw kent deze restricitie niet.