European Union



Brussel, 10 november 2008

Europese Jeugdweek 2008: resultaten

De Europese Jeugdweek 2008 is tussen 2-9 november overal in Europa gevierd met meer dan 500 activiteiten en evenementen. Tot de hoogtepunten behoorden de "European Youth Celebrations" op 5 november in Brussel, waar aan zeven projecten (zie bijlage) die door het programma `Jeugd in actie' waren gefinancierd, een prijs werd uitgereikt in het bijzijn van Ján Figel', Europees commissaris voor Onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken. Op 6 november hadden 200 jongeren een ontmoeting met belanghebbenden en beleidsmakers om te discussiëren over de toekomstige koers van het jeugdbeleid van de EU.

Alle geselecteerde projecten voor de European Youth Celebrations 2008 kregen in 2005-2007 de steun van het vlaggenschip van de Europese financiering voor de jeugd, het programma Jeugd in actie. Alle projecten hadden een intercultureel element: de ceremonie was immers een bijdrage van jongeren aan het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008. De winnaars zijn gekozen uit 33 projecten, één uit elk land/gebied dat meedoet aan het programma Jeugd in actie.

In de Jeugdweek werden meer dan 500 evenementen in heel Europa georganiseerd. In Brussel waren er workshops, een politiek debat en een sessie in het Europees Parlement waar Europese jongeren en vertegenwoordigers van de EU-instellingen met elkaar in discussie gingen over de richting die de EU-acties voor jongeren in de toekomst zouden moeten nemen.

In hun conclusies wezen de jongeren op een aantal zaken die als beleidsprioriteit moesten worden gezien, zoals het wegnemen van de nog steeds bestaande wettelijke en bureaucratische obstakels, zodat jongeren volledig aan de maatschappij kunnen deelnemen. Op het gebied van vrijwilligerswerk erkenden zij de resultaten van het bestaande beleid en het engagement van de EU en de lidstaten, zoals voor Europees Vrijwilligerswerk en de acties van het programma Jeugd in actie. Toch zijn er nog steeds veel obstakels waardoor jongeren moeilijk te motiveren zijn om vrijwilligerswerk te doen. Daarom hebben de Europese jongeren voorgesteld dat de EU het jaar 2011 tot Europees Jaar van het vrijwilligerswerk uitroept en een Europese V-kaart invoert, die vrijwilligers meer erkenning en toegang tot verzekeringen en kortingen geeft.

Bij het aanpakken van een aantal kernpunten die het welzijn beïnvloeden op de lange termijn door middel van werkgelegenheid, ondernemerschap en sociale integratie, vroegen de jongeren de EU zich vooral te richten op jongeren. Jongeren moeten niet worden gezien als goedkope arbeidskrachten, maar als een bron van creativiteit en vernieuwing. Om dit potentieel optimaal te benutten, is goed onderwijs voor jongeren in Europa van cruciaal belang.

Op het gebied van de mensenrechten, gelijkheid en antidiscriminatie moet de EU ernaar streven discriminatie om elke reden en op elk gebied te voorkomen, zoals in artikel 21 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie is vastgelegd. In hun conclusies deden de jongeren de aanbeveling de impact, de zichtbaarheid en de openheid van het programma Jeugd in actie te vergroten door de aanvraag- en verslagleggingsprocedures te vereenvoudigen.

De Commissie zal hiermee rekening houden als zij in het voorjaar van 2009 het politieke kader en de toekomstige beleidsoriëntatie voor samenwerking op het gebied van de jeugd vaststelt.