Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake het verslag van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie te Brussel d.d. 7 november 2008

11-11-2008

Graag bieden wij u hierbij, mede namens de minister-president, het verslag aan van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie die op 7 november 2008 te Brussel plaatsvond.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans

Verslag van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie op 7 november 2008 te Brussel

Het doel van de bijeenkomst was om de Europese aanpak te bepalen met betrekking tot de als gevolg van de financiële crisis noodzakelijke aanpassing van het internationale financiële stelsel. President Bush heeft op 15 november a.s. een topontmoeting in Washington over dit onderwerp belegd.

Tijdens de bijeenkomst bestond grote overeenstemming over vier beginselen voor de Europese inzet (zie ook de bijlage):

De EU en de aanwezige lidstaten zullen zich bij de bijeenkomst in Washington op 15 november a.s. inzetten voor betere regels voor 'rating agencies', meer eenheid in boekhoudregels, een mondiaal meer dekkend stelsel van regelgeving c.q. toezicht, de opstelling van gedragscodes om het nemen van onaanvaardbare risico's te voorkomen en uitbreiding van de rol van het IMF.

Minister-president Balkenende heeft ervoor gepleit snel voortgang te maken met het organiseren van het toezicht op grensoverschrijdende bedrijven. Als eerste stap moeten er in Europa verbanden komen waarin nationale toezichthouders beter samenwerken. De tweede stap is de vorming van Europees stelsel, met een belangrijke rol voor de nationale toezichthouders, maar ook met een sterk centraal orgaan. De groep onder leiding van de heer De Larossière waar oud-minister Ruding deel van uitmaakt, zal daaraan een bijdrage leveren.

Ook heeft de minister-president gepleit voor een gedragsverandering binnen de financiële sector. De financiële bedrijven moet zich bewust zijn van het publieke belang van de sector en korte-termijnwinst niet laten prevaleren boven lange-termijnbelangen. Gedragscodes voor bonusregelingen van de sector met toezicht van bovenaf kunnen een goede oplossing zijn. Eigen verantwoordelijkheid staat voorop, maar van vrijblijvendheid kan geen sprake zijn.

Minister-president Balkenende heeft een lans gebroken voor het oprichten van een geloofwaardige wereldwijde organisatie voor financiële stabiliteit. Het IMF is daarvoor het vertrekpunt. Deze instelling richt zich nu vooral op de overheidsfinanciën van landen. Het mandaat moet worden uitgebreid, opdat het zich ook uitstrekt tot de stabiliteit van de financiële sector.

Tot slot wees de minister-president erop dat de financiële crisis niet mag leiden tot afzwakking van de aandacht voor andere mondiale ambities en trajecten, namelijk de WTO-onderhandelingen, de Millennium Development Goals en de klimaatonderhandelingen.

Voorzitter Sarkozy heeft geconcludeerd dat de in het papier met de uitkomst van de informele bijeenkomst ('agreed language') opgenomen noties een eerste basis vormen waarop de EU-lidstaten en de Commissie in de komende weken kunnen deelnemen aan de internationale besprekingen over aanpassing van het mondiale financiële stelsel.

Voorts kondigde hij aan dat de discussie over de effecten van de financiële crisis op de reële economie en het Europese antwoord daarop in de vorm van maatregelen om de economische groei en werkgelegenheid te handhaven, hoofdbestanddeel zal zijn van de Europese Raad van 11/12 december a.s.


---