vbv De Graafschap

Basisschoolkinderen uit Doetinchem tekenen contract bij De Graafschap

Scoren voor Gezondheid stimuleert dit seizoen 10.000 kinderen tot gezondere levensstijl; positieve resultaten vorig seizoen reden voor uitbreiding project

Doetinchem, 11 november 2008 - Welk kind droomt er nu niet van - les krijgen van zijn of haar helden uit de Eredivisie? Voor een aantal groepen van basisscholen uit Doetinchem wordt dit werkelijkheid, want dinsdag 18 november a.s. start in Doetinchem het tweede seizoen van Scoren voor Gezondheid. Dan worden ruim 300 basisschoolkinderen verwacht op het trainingscomplex De Bezelhorst. Ook tekenen ze een contract met de voetballers waarin ze beloven zich gedurende twintig weken in te zetten voor een gezonde levensstijl.

Alle achttien Eredivisieclubs doen mee aan Scoren voor Gezondheid. Het project is dit seizoen uitgebreid tot 10.000 deelnemers. Het doel: terugdringen van overgewicht onder jonge kinderen. "Gezond eten en regelmatig sporten is ontzettend belangrijk", aldus Jos Geerken van de Graafschap. "Je hoeft je niet gelijk als een topsporter te gedragen; een appel in plaats van een zak chips en een partijtje voetbal in plaats van een computergame helpt al enorm."

Overgewicht en ernstig overgewicht nemen explosief toe in Nederland. Van de jeugdigen (4-15 jaar) heeft op dit moment bij de jongens 13,5 procent overgewicht en bij de meisjes 16,7 procent. Het percentage ernstig overgewicht ligt op 3 procent. Als de huidige ontwikkeling zich voortzet zal in 2015 naar schatting 15 tot 20 procent van de volwassen Nederlanders obesitas hebben. Met name kinderen uit gezinnen met een lage sociaal economische status en allochtone kinderen behoren tot de risicogroepen.

Flinke uitbreiding Scoren voor Gezondheid
De positieve resultaten van vorig seizoen waren aanleiding voor de betrokken partijen om Scoren voor Gezondheid fors uit te breiden. Per Eredivisieclub nemen er nu ongeveer 500 kinderen deel aan het initiatief. Ze komen vooral van basisscholen in achterstandswijken, waar relatief veel kinderen met overgewicht wonen. De club selecteert in samenwerking met de plaatselijke GGD, het NISB en het NIGZ de scholen die deelnemen. Nieuw is dat ook gemeenten zonder Eredivisie club kunnen deelnemen aan het project.

In alle gevallen werkt Scoren voor Gezondheid samen met lokale gezondheidsinitiatieven en de gemeentelijke sportraden. De scholieren starten en eindigen met een clinic bij een van de achttien clubs uit de Eredivisie. Gedurende de projectperiode wordt er ook op school veel aandacht besteed aan gezonde voeding en beweging. In april 2009 ontvangen de kinderen een diploma met een handtekening van hun helden.

Inactieve kinderen in deze leeftijdsgroep krijg je moeilijk in beweging. Maar aan de resultaten van Scoren voor Gezondheid is duidelijk te zien dat voetballers een stimulerende rol hebben. Vorig seizoen deden 1633 kinderen (gemiddelde leeftijd: 11 jaar) mee aan het project. De resultaten maakten duidelijk dat de deelnemers fitter zijn geworden. Het percentage lichaamsvet bij zowel jongens als meisjes nam tijdens het project af; ook de consumptie van frisdrank - een belangrijke veroorzaker van overgewicht - nam tijdens Scoren voor Gezondheid beduidend af. Daarnaast bleek onder meer uit de Shuttle Run test dat de conditie van de deelnemers is toegenomen.

Einde persbericht

Over Scoren voor Gezondheid:
Scoren voor Gezondheid wordt geleid en gecoördineerd door de Stichting Meer dan Voetbal, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en het Nederlands instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Partners in het project zijn het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Sponsor Bingo Loterij en de Eredivisie (ECV).




vbv De Graafschap