Openbaar Ministerie


* >OM eist levenslange gevangenisstraf tegen Rwandese asielzoe...

OM eist levenslange gevangenisstraf tegen Rwandese asielzoeker

11 november 2008 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij de rechtbank Den Haag wegens oorlogsmisdaden en foltering een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de Rwandese asielzoeker Joseph M.

Aan M. zijn strafbare feiten ten laste gelegd "die stuk voor stuk zo gruwelijk zijn dat ze ons voorstellingsvermogen te boven gaan", aldus de officieren van justitie van het landelijk parket in hun requisitoir. Volgens het OM is er tegen de 40-jarige asielzoeker voldoende bewijs voor de moord op tenminste honderden mensen die tijdens de genocide in 1994 hun toevlucht hadden gezocht in een complex van de Zevendedags Adventisten in Rwanda.

Bovendien bevat het strafdossier voldoende bewijzen voor de betrokkenheid van M. bij de verkrachting van vier vrouwen en het vermoorden van drie van hen, het vermoorden van twee moeders en hun jonge kinderen, die probeerden te vluchten in een ambulance. Verder is M. volgens het OM schuldig aan het bedreigen en vernederen van een familie die in doodsnood verkeerde en het uit elkaar scheuren van een andere familie, door de kinderen van twee, zes en acht jaar oud weg te halen bij hun moeder en grootouders.

Gelet op de vreselijke misdrijven, waarbij niet een maar veel mensen letterlijk zijn afgeslacht, waarin kinderen zijn doodgeknuppeld en de verdachte tot op de dag van vandaag niet wil vertellen wat er met de verdwenen kinderen is gebeurd, rijst volgens het OM levensgroot de vraag: Als je voor dit soort misdrijven geen levenslang krijgt, waarvoor dan eigenlijk wel?

De verdachte verbleef bij zijn aanhouding in 2006 nog volop in extremistische Hutu kringen. Het strafdossier bevat duidelijke aanwijzingen dat de man nog dezelfde haat tegen Tutsi's koestert als 14 jaar geleden. Tijdens het strafproces heeft hij ook op geen enkele wijze blijk gegeven van spijt over de gebeurtenissen in 1994.

De misdrijven die deze verdachte heeft begaan behoren zonder twijgfel tot de ernstigste misdrijven die ooit in een Nederlandse rechtzaal zijn behandeld. De wijze waarop de verdachte zijn misdrijven heeft gepleegd, geeft blijk van een diepgewortelde haat tegen de Tutsi bevolking in Rwanda. van een totale minachting voor menselijke waarden en van een schokkend sadisme.

Het strafproces wordt maandag voortgezet met het pleidooi van de advocaat.