Nederlandse Kano Bond


11 november 2008

Zon vijfentwintig NKB-zeekajakinstructeurs kregen zaterdag 8 november een hele dag bijscholing in de voorwaartse peddelslag. Het idee was dat zeekajakkers nog heel wat kunnen leren van een ervaren wedstrijdvaarder. Dan is het fijn dat de NKB een redelijk overzichtelijke sportbond is. De lijnen zijn kort en contacten snel gelegd.

Voormalig wereldtopper Nicole Bulk kwam razend enthousiast naar Uithoorn om de zeekajakinstructeurs de fijne kneepjes en de nieuwste inzichten bij te brengen. Ook als je geen wedstrijden hoeft te winnen¸ kun je plezier hebben van een effectieve voorwaartse peddelslag. Op de kajak-ergometer en op het water werden de verschillende fasen van de peddelslag gedemonstreerd en bestudeerd. Analyse- en instructietechnieken kwamen uitvoerig aan bod. De zeekajakkers hingen aan Nicole&rsquos lippen en zogen alle informatie op. Ze zullen de vergaarde kennis het komende vaarseizoen ongetwijfeld verder verspreiden onder deelnemers van NKB-tochten en opleidingsweken.

Bij wijze van voorproefje zomaar wat kreten en begrippen: de voorwaartse peddelslag begint bij voeten en benen; de peddel krachtig insteken en vastzetten in het water; weerstand pakken; laag en alleen met je onderarm uithalen; hoog uitzetten; een krachtige schouderrotatie komt uit de heupen; in elke slag nieuw water pakken; niet te ver voorover zitten; een open ontspannen houding; altijd kijken waar je naar toe wilt; afzetten in plaats van doorhalen. Kortom¸ de gemiddelde zeekajakker kan heel wat winnen op het gebied van efficiënt en soepel varen. Nicole Bulk heeft daartoe een goede aanzet gegeven.

De bijscholingsdag wordt jaarlijks georganiseerd door de Commissie Zeekajakvaren voor NKB-zeekajakinstructeurs en zij die dat willen worden.

NKB Bondsbureau
Postbus 2656
3430 GB Nieuwegein
030 7513750 / info@nkb.nl
Copyright