European Union



P/08/140

Brussel, 10 november 2008

15488/08 (Presse 322)

P 140/08


Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Zambia (30 oktober)


1. De Europese Unie heeft de presidentsverkiezingen van 30 oktober in Zambia zeer aandachtig gevolgd. Zij is ingenomen met het vreedzame verloop van deze stembusgang en spreekt haar tevredenheid uit over het werk van de kiescommissie van Zambia (ECZ) die, ondanks de korte termijn, met meer professionaliteit en streven naar transparantie belangrijke verkiezingen heeft weten te organiseren. Het is betreurenswaardig dat er niet genoeg tijd was om de kiezerslijsten te actualiseren.


2. De Europese Unie is verheugd over de constatering van de waarnemers dat de beginselen van de SADC met betrekking tot democratische verkiezingen in acht zijn genomen, namelijk een meerpartijenstelsel, vrijheid van meningsuiting en transparantie.


3. De Europese Unie, die voor Zambia een belangrijke partner is, met name wat betreft ontwikkelingshulp, spreekt de hoop uit dat deze verkiezingen de stabiliteit en democratische identiteit van het land verstevigen. Zij hoopt dat de nieuwe president de eerbiediging van de rechtsstaat zal versterken en de levensstandaard van de Zambiaanse bevolking zal kunnen blijven verbeteren.


4. De Europese Unie moedigt de Zambiaanse autoriteiten aan de bestaande zwakke punten in het kiesstelsel te verhelpen, daarbij rekening houdend met de ervaringen tijdens de afgelopen verkiezingen en de aanbevelingen van de verkiezingswaarnemingsmissie van de EU van 2006. De EU is bereid Zambia op dit gebied volledige bijstand te verlenen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.