Vereniging FME-CWM

Jaarcongres

Jaarcongres
FME 12

november 2008

TECHNICI GEZOCHT!
Wegen naar een goed functionerende arbeidsmarkt

Het vinden van goed gekwalificeerde werknemers is een immens probleem voor de technologische industrie. Los van de conjuncturele ontwikkeling worden wij geconfronteerd met een structureel tekort, dat wordt veroorzaakt door de grote vervangingsvraag in onze sector. Daar bovenop vragen de razendsnelle technologische ontwikkelingen om andere, hoger opgeleide werknemers. Dit dubbele probleem vormt een reële bedreiging voor de toekomst van de technologische industrie in Nederland.

Wat moet er gebeuren? Biedt het beroepsonderwijs de oplossing? Hoe komt u als ondernemer aan goed opgeleid personeel? Is er voldoende arbeidspotentieel in de bakken van CWI, UWV en gemeenten? Of ligt de oplossing in arbeidsmigratie? Daarnaast speelt de vraag hoe werken in de technologische industrie aantrekkelijker moet worden gemaakt. Dit en meer hoort u tijdens het jsarcongres van de Vereniging FME-CWM. Het congres vindt plaats op 12 november 2008 in het Regardz Event Center Hart van Holland in Nijkerk.

Het congres

* Het congres start met een schets van de huidige situatie aan de hand van praktijkverhalen; welke arbeidsmarktproblemen ervaren ondernemingen uit de technologische industrie?


* Vervolgens presenteert prof. dr. Andries de Grip van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) de uitkomsten van een onderzoek naar mogelijke oplossingen voor het structurele tekort aan technici op korte en middellangetermijn.


* Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken zal reageren op deze onderzoeksresultaten en het debat aangaan met de zaal. Donner heeft duidelijke ambities om de arbeidsparticipatie te verhogen, maar is de technologische industrie daar voldoende mee geholpen? Welke wegen leiden naar een goed functionerende arbeidsmarkt? Dergelijke vragen staan centraal in het debat.


* FME-voorzitter Jan Kamminga zal het debat leiden en de conclusies samenvatten. In zijn Jaarrede zal hij de minister concrete oplossingen aanreiken en vragen om in actie te komen.

Het congres wordt op feestelijke wijze afgesloten met een borrel en een dinerbuffet.

Algemene Ledenvergadering
Het congres wordt voorafgegaan door de Algemene Ledenvergadering.

Meer informatie?
Neem dan contact op met Barbara Beunke, 079 - 353 12 92, jaarcongres@fme.nl

Programma
Sprekers
Locatie
Aanmelden

Jaarcongres Verening FME-CWM :