Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

27-10-2008

Kenniscafé: het deskundigengerecht - de wetenschapper in de rechtszaal
Op woensdag 12 november organiseren debatcentrum TUMULT, de Universiteit Utrecht en VPRO's Noorderlicht een kenniscafé over het deskundigengerecht - de wetenschapper in de rechtszaal. Dit Kenniscafé wordt mede mogelijk gemaakt door de KNAW.

Toxicologische rapportages, psychologische onderzoeken en statistische analyse zijn aan de orde van de dag. Zonder de deskundige - de toxicoloog, de psycholoog, de statisticus - zou de rechter nauwelijks nog kunnen oordelen.

Toch rijzen er vragen over de positie van de deskundige in het strafrecht. Zo is de rol van zowel een statisticus als een toxicoloog in de zaak Lucia de B. openlijk bekritiseerd. En niet alleen de kwaliteit van de deskundigen staat ter discussie: ook rechters blijken niet zomaar in staat de deskundigen juist te interpreteren. De status van de wetenschap is in het geding, het rechtsgevoel is aangetast.

Hoe nu verder? Hoe kiest de rechter zijn expert, en hoe afhankelijk is hij eigenlijk van hem? Op welk punt gaan wetenschappelijke bevindingen over in oordelen? Moet de rechter bijgeschoold worden? Ontwikkelen we voor de deskundigen een gedragscode? En welke eisen stellen we aan ze?

Onder leiding van Pieter van der Wielen, presentator van Noorderlicht Nieuws en Dat kan beter!, gaan verschillende experts hierover met elkaar in discussie. Met een column van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas, en de Promovendus van de Maand.

Zie voor meer informatie en aanmelding: website TUMULT