Hogeschool Windesheim

Persbericht, 30 oktober 2008

Geloven is van vele eeuwen en tijden. Maar geloof is ook veranderlijk, mede omdat het zich vormt door de ons omringende maatschappij, door wetenschappelijke inzichten, door levenservaring. Zo kan het zijn dat wat we vroeger als waarheid of onomstotelijk zagen, nu niet meer (kunnen) geloven. Dat ons geloof seculariseert en dat het bestaan van God niet meer vanzelfsprekend is. Wie of wat is God in onze cultuur? Wat geloven we niet meer en wat geloven we (nog) wel? Wat hebben we onderweg herontdekt, gevonden, achter ons gelaten of wat zijn we kwijtgeraakt? Deze vragen en meer staan centraal in Peper & Zout: smaakmakende gesprekken in Zwolle op 12 november, 20.00 uur, in het pand aan de Koestraat 3/hoek Praubstraat.

Tussen het geloof van vroeger en nu zit een wereld van verschil. Dat wil niet zeggen dat men niet meer gelooft. Eind jaren â90 en zeker sinds 2000 is er een oplevend religieus bewustzijn. Echter, de invulling hiervan is niet te vergelijken met die van vóór de jaren â60. Onder invloed van allerlei veranderingen in de maatschappij in de afgelopen deccennia - de toegenomen openheid, de verdwijning van de zuilen, het wegvallen van hiërarchische verhoudingen - zijn ook geloofsvragen bespreekbaar geworden. Vragen over God, over ons godsbeeld, het al of niet bestaan van God of een God. Vragen over ons al of niet aangeleerde godsbeeld, de waarde daarvan of juist de beklemming die daar van uitgaat.

De mens van nu heeft behoefte aan God of een God die past binnen de menselijke maat en past bij onze ideeën. We hebben behoefte aan een God die naar ons beeld is geschapen, een liefdevolle God die naast ons staat als een vriend, een God die we in onszelf terugzien en in de mensen om ons heen. Stel dat de optelsom van dit alles is dat God niet bestaat en dat we wel geloven, waaruit bestaat het geloof dan? Kan dat nieuw ontdekte geloof inspirerend zijn, ons versterken en vertroosten?

De inleiding wordt verzorgd door dr. Hans Snoek, opgegroeid in Israël. Hij studeerde theologie aan de VU en in 1982 tevens aan de Protestantse Hogeschool in Argentinië. In 1986 haalde hij zijn doctoraal Systematische Theologie met als bijvakken Latijns-Amerikaanse Theologie, Communicatie-wetenschappen en Volwasseneneducatie en in 1988 behaalde hij een tweede doctoraal in Oude Testament. Van 1989 tot 1998 was hij namens de zending van de Gereformeerde Kerken in Nederland docent Bijbel-wetenschappen aan het Baptistenseminarie in Nicaragua. Na terugkeer was hij enkele jaren relatiemedewerker van KerkinActie voor achtereenvolgens Oost-Europa en Zuidelijk-Afrika. Sinds 2005 is hij docent Bijbelwetenschappen bij Windesheim en momenteel lid van de kenniskring van het lectoraat Theologie en Levensbeschouwing. Gespreksleider van deze avond is Ton Zondervan. Ton is docent, lid van de kenniskring en is gespecialiseerd in praktisch theologie, de hedendaagse religiositeit van jongeren en de organisatie van de nieuwe religiositeit.

Peper & Zout is bedoeld voor iedereen die wil meepraten, mee discussiëren, wil meedenken.