Debatcentrum Tumult Persbericht

4 november 2008

Kenniscafé Het deskundigengericht: de wetenschapper in de rechtszaal Feit en oordeel in het strafrecht

Op 12 november staat het Kenniscafé in het teken van de positie van de deskundigen in het strafrecht. Onder leiding van Pieter van der Wielen gaan mensen uit de rechtspraktijk en wetenschappers met elkaar in discussie. Met o.a. Stijn Franken, advocaat Lucia de B., en hoogleraar klinische en forensische toxicologie Donald Uges.

Toxicologische rapportages, psychologische onderzoeken en statistische analyse zijn aan de orde van de dag in het strafrecht. Zonder de deskundige de toxicoloog, de psycholoog, de statisticus - zou de rechter nauwelijks nog kunnen oordelen.

Toch rijzen er vragen over de positie van de deskundige in het strafrecht. Zo is de rol van zowel een statisticus als een toxicoloog in de zaak Lucia de B. openlijk bekritiseerd. En niet alleen de kwaliteit van de deskundigen staat ter discussie: ook rechters blijken niet zomaar in staat de deskundigen juist te interpreteren. De status van de wetenschap is in het geding, het rechtsgevoel is aangetast.

Hoe nu verder? Hoe kiest de rechter zijn expert, en hoe afhankelijk is hij eigenlijk van hem? Op welk punt gaan wetenschappelijke bevindingen over in oordelen? Moet de rechter bijgeschoold worden? Ontwikkelen we voor de deskundigen een gedragscode? En welke eisen stellen we aan ze?

Onder leiding van Pieter van der Wielen, presentator van Noorderlicht Nieuws en Dat kan beter!, gaan verschillende experts hierover met elkaar in discussie. Met o.a. Stijn Franken, advocaat Lucia de B. en hoogleraar strafrecht Universiteit Utrecht; Donald Uges, hoogleraar Klinische en Forensische Toxicologie Rijksuniversiteit Groningen; Dr. Peter Grünwald, forensisch statisticus en onderzoeker Centrum voor Wiskunde en Informatica; en een strafrechter van Rechtbank Utrecht (o.v.b.). Met een column van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas, en de Promovendus van de Maand.

Datum: woensdag 12 november. Tijd: 20.00- 21.30 uur. Bar open: 19.00 uur. Locatie: TUMULT, Domplein 5, Utrecht. Entree vrij. Reserveren aanbevolen. Meer informatie www.tumultdebat.nl of 030-2332430.

Debatcentrum TUMULT, Universiteit Utrecht & VPRO's Noorderlicht organiseren iedere maand het Kenniscafé: een ontmoetingsplek voor wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap. De avonden vinden plaats in de eigen zaal van Debatcentrum Tumult aan het Domplein in Utrecht. Dit Kenniscafé wordt mogelijk gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.


- einde persbericht -



Debatcentrum Tumult