Rijksuniversiteit Groningen

Recovery from depression: new insights in time-course analyses

Datum: 12 november 2008

Promotie: mw. K.I. Kaptein, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Recovery from depression: new insights in time-course analyses

Promotor(s): prof.dr. J. Korf, prof.dr. P. de Jonge

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe methoden voor het in kaart brengen van het verloop van depressies

Depressie is een veelvoorkomende stoornis die meestal overwonnen wordt, maar ook vaak terugkeert. In een beperkt aantal gevallen kan een depressie chronisch worden. Promovenda Kirsten Kaptein deed onderzoek naar het beloop van depressies in Nederland.

Ze presenteert twee nieuwe modellen en twee nieuwe methoden om het beloop van de aandoening beter in kaart te brengen. Het zogenoemde `random-mood-model' blijkt zeer geschikt om herstel en oorsprong van depressies mee in kaart te brengen. Het `exponentiële model' laat zien dat de kans op herstel van een depressie constant is en niet afhankelijk van het depressieverleden van de patiënt. Uit het onderzoek blijkt voorts dat bij een deel van patiënten met een hartinfarct symptomen van depressie optreden. Alleen wanneer deze symptomen ernstig zijn, en in het daarop volgende jaar verder verslechteren, neemt ook de kans op nieuwe hart- en vaatklachten toe.

Kirsten Kaptein (Groningen, 1981) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek als MD/PhD aan het Universitair Centrum Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN.