Rijksuniversiteit Groningen

Hormonal and molecular aspects of endometrioid endometrial cancer

Datum: 12 november 2008

Promotie: V.H.W.M. Jongen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hormonal and molecular aspects of endometrioid endometrial cancer

Promotor(s): prof.dr. A.G.J. van der Zee, prof.dr. M.J. Heineman, prof.dr. H. Hollema

Faculteit: Medische Wetenschappen

Meer inzicht in ontstaan baarmoederkanker

Het enzym aromatase speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van borstkanker. Aromataseremmers worden inmiddels succesvol ingezet bij de behandeling van deze ziekte. Uit het promotieonderzoek van Vincent Jongen blijkt dat aromatase ook een rol lijkt te spelen bij het ontstaan van baarmoederkanker.

Jongen onderzocht ook de voorspellende waarde van andere moleculaire markers. Hij ontdekte dat de oestrogeen- en progesteronreceptoren alpha goede prognostische parameters zijn voor de individuele kans op ziektevrije periode en overleving. De expressie van aromatase en p53 bleken gerelateerd aan de graad en het stadium van baarmoederkanker. Expressie van p53 bleek een onafhankelijke prognostische voorspeller. Wellicht kunnen deze markers gebruikt worden om per patiënt een individueel risicoprofiel op te stellen en meer behandeling "op maat" te leveren.

De oorzaak van baarmoederkanker mag hiermee duidelijker zijn geworden; de behandeling van de ziekte zal waarschijnlijk niet veranderen, stelt de promovendus. Dit omdat deze vorm van kanker al goed te behandelen is. Bij patiënten bij wie de ziekte in een verder gevorderd stadium is, lijkt aromatase bovendien geen rol meer te spelen.

Vincent Jongen (Valkenswaard, 1963) studeerde geneeskunde in Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Oncologische gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Jongen werkt sinds 2003 als gynaecoloog in het Diaconessenhuis te Meppel.