Gemeente Rotterdam

Op woensdagochtend 12 november opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden het nieuwe onderzoekscentrum van Generation R in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Daarmee start een nieuwe fase in het grootschalige Generation R onderzoek: Focus op 5. Alle kinderen van 5 jaar binnen Generation R worden uitgenodigd voor een uitgebreid vervolgonderzoek. Hiermee ontstaat nieuw zicht op de factoren die van invloed zijn op de goede groei, ontwikkeling en gezondheid van kinderen.

De ongeveer 10.000 Rotterdamse kinderen binnen Generation R zijn nu tussen de twee en vijf jaar oud. Tijdens de zwangerschap zijn moeder en kind intensief gevolgd via echos en vragenlijsten. Een deel van de grote groep kinderen (totaal 1.200) is na de geboorte regelmatig uitgenodigd voor uitgebreide metingen in het Erasmus MC-Sophia. De overige kinderen zijn tot hun vierde jaar gevolgd via vragenlijsten en bezoeken aan consultatieburos. De intensieve metingen tijdens de zwangerschap en bij de groep van 1.200 blijken zo waardevol, dat ervoor gekozen is alle deelnemende kinderen rond de leeftijd van vijf jaar uit te nodigen voor een bezoek aan het onderzoekscentrum. Om dit mogelijk te maken is het onderzoekscentrum verbouwd. In de komende drie jaar wordt bij alle kinderen onderzoek gedaan naar de longen en luchtwegen, het leervermogen en de gedragsontwikkeling. Er wordt een lichaamscan gemaakt die de structuur van de botten en de verdeling van vet in het lichaam in beeld brengt. Er wordt een echo gemaakt van hart en nieren en van aderen en er wordt wat lichaamsmateriaal verzameld, zoals urine en neusslijm. Bijzonder daarnaast is dat ook bij de moeders vergelijkbare metingen worden verricht.

Centraal staat de vraag waarom het ene kind gezondheids- of gedragsproblemen ontwikkelt en het andere niet. Generation R is uniek omdat alle relevante etnische groepen in Nederland goed zijn vertegenwoordigd in het onderzoek. Er bestaan op dit moment grote verschillen in de gezondheid van deze groepen. Generation R doet onderzoek naar de oorzaken van deze verschillen om de gezondheid van de meest kwetsbare kinderen te bevorderen. Resultaten van Generation R zijn nu al van belang voor alle kinderen in Nederland. De nieuwe onderzoeksfase Focus op 5 is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de overheid en vele fondsen, het bedrijfsleven en andere instellingen. Het ministerie van VWS heeft hiervoor in het kader van het jeugdbeleid 3,4 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Bron: Bestuursdienst, 05-11-2008