Ministerie van Algemene Zaken

Minister-president Balkenende brengt woensdag 12 november een bezoek aan Tsjechië en Slowakije


Persbericht | 06-11-2008

Om de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en beide landen te bevestigen en versterken spreekt de minister-president met premier Topolanek van Tsjechië en premier Fico van Slowakije.

Op de agenda staan onder andere actuele dossiers als de financiële crisis, het klimaat- en energiebeleid en het Verdrag van Lissabon.

Tijdens zijn ontmoeting met premier Topolanek spreekt minister-president Balkenende verder over het aanstaande Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie. Aansluitend houdt de minister-president een toespraak op de Energy Efficiency Business Week, die hij samen met de Tsjechische premier opent. Deze conferentie heeft tot doel de (industriële) samenwerking tussen Nederlandse en Tsjechische bedrijven te stimuleren. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar duurzame innovatie.

Ook spreekt de minister-president in Praag op de Karelsuniversiteit, één van de oudste universiteiten van Europa, opgericht door Karel IV. In zijn speech schetst hij de uitdagingen voor de EU en haar lidstaten in het volgende decennium.

In Slowakije opent minister-president Balkenende, voorafgaand aan zijn ontmoeting met premier Fico, de fototentoonstelling 'In Afghanistan'. De Nederlandse fotograaf Hans Stakelbeek brengt in deze expositie het opbouwproces in Afghanistan in beeld.