Nederlandse Vereniging van Journalisten

Symposium: pluriforme dagbladsector essentieel voor democratie

woensdag 12 november 2008 | 10:30 - 13:00 uur | Windesheim, Zwolle (Campus 2-6, 8016 CA / G-220)

Een goede en volwaardige democratie is gebaat bij pluriformiteit in de dagbladensector. Pluriform qua inhoud maar zeker ook qua reikwijdte en gebied, zoals we nu de landelijke, regionale en lokale dagbladen kennen. Elke sector maakt zijn vertaalslag van het nieuws voor eigen lezerspubliek, naar de actualiteit die ter plekke of regionaal speelt. Samen zijn zij de broodnodige motor én waakhond van de democratie en maatschappij. Eén `niveau' dreigt echter de dupe te worden van investeringsmaatschappijen: de regionale dagbladensector.

Na allerlei grote bedrijven was in het voorjaar van 2008 de regionale dagbladensector het doelwit van investeringsmaatschappijen. Roofridders, die omzet en winst belangrijker vinden dan onafhankelijke en gedegen journalistiek. Die vooral de aandelenkoersen willen zien stijgen, de aandeelhouders tevreden willen houden en dat alles veelal ten koste van de kwaliteit. Andere bedrijven zijn de journalistieke branche voorgegaan, maar `het journalistieke product' vormt wel mede de basis voor een democratische maatschappij en zorgt er voor dat de burger goed geïnformeerd is.

Wat betekent het, als de regionale dagbladensector niet meer in staat wordt gesteld gedegen journalistieke producten te maken? Als winstmarges en aandelenkoersen belangrijker worden dan de inhoud? Als de kwaliteit onder druk komt te staan omdat er bezuinigd moet worden, wat in de praktijk betekent dat er ontslagen moeten vallen. Wat voor nieuws krijgt de burger dan nog voorgeschoteld? Wikipedia nieuws? Wat betekent dit voor een democratische maatschappij?

De lezing wordt verzorgd door prof. dr. A.W.A (Arnoud) Boot. Boot is Professor of Corporate Finance and Financial Markets aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van the Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE). Tevens is hij lid van de SER. In de lezing wordt ingegaan op het werk van investeringsmaatschappijen, overnames, het opdelen van bedrijven, met een vertaalslag naar de dagbladensector.

Daarna volgt een forumdiscussie, waarvan de leden o.m. zijn: Thomas Bruning, secretaris NVJ, namens D66 Medy van der Laan, oud-staatssecretaris voor Cultuur, o.a. belast met media en Alex Engbers, hoofdredacteur van De Stentor/Wegener.

Deelname is gratis, maar voor de organisatie van het programma is het gewenst dat u zich aanmeldt. U kunt dat doen door uw naam, naam werkgever, adres en telefoonnummer te mailen naar vupodium@windesheim.nl

Villamedia is een uitgave van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Hoofdredactie

Dolf Rogmans

Redactie


* Trudy van de Ven

* Lars Pasveer

* Damiaan van Eeten

* Niels van Tongeren

Contact met de redactie

Postadres

Villamedia, p/a NVJ,
Johannes Vermeerstraat 22,

1071 DR Amsterdam.

Telefoon

020 - 67 66 771