Minister Klink bezoekt Verenigde Staten

Vrijdag 7 november 2008, nummer 55

Minister Klink bezoekt Verenigde Staten

Minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt van 9 tot en met 13 november a.s. een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Het bezoek staat in het teken van een tweetal prioriteiten van de minister: het concentreren van de zorg rond patiënten met chronische ziekten en kwaliteit van zorg.

Tijdens het eerste deel van het bezoek gaat de minister naar Kaiser Permanente in Oakland/San Francisco. Bij deze zorgverzekeraar/zorgaanbieder wordt gesproken over de coördinatie van zorg rond mensen met een chronische ziekte. Daarbij gaat het onder meer gesproken over selfmanagement, preventie en bekostiging. Ook komt het opstellen van richtlijnen en veiligheidsnormen rond kwaliteit aan de orde tijdens de verschillende gesprekken. Minister Klink zal zelf een presentatie geven over de werking van de Nederlandse zorgverzekeringswet.

Op woensdag 12 en donderdag 13 november bezoekt minister Klink in Washington DC het Commonwealth fund 2008 international symposium. Hier spreekt de minister met vertegenwoordigers uit acht andere landen, waaronder zijn Britse collega-minister Johnson, aan de hand van een groot internationaal onderzoek naar het gezondheidszorgbeleid.

Donderdagmiddag 13 november spreekt minister Klink op dit symposium over zijn visie op de gezondheidszorg in en van de toekomst. Zorg zal meer gericht moeten worden op de behoeften van de patiënt, met name rond chronisch zieken. Op die wijze kan een beter en effectiever zorgstelsel ontstaan en zijn zorgverleners beter in staat de vraag naar zorg te beantwoorden.

Na de toespraak van de minister is er om 14.15 uur (Washington DC tijd) een ontmoeting met de pers gepland in het St. Regis hotel in Washington DC.


-o-o-o-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed