AEGON
* Kredietcrisis

Beeld uit de documentaire 'Later'

`Werknemers die nu pensioen aankopen hebben dubbel pech'

Werknemers die nu pensioen moeten aankopen met kapitaal dat zij hebben opgebouwd in een pensioenbeleggingsverzekering, hebben dubbel pech. Zij lijden flinke schade door de kredietcrisis. Herman Kappelle hield zijn pleidooi op een AEGON-congres over zorgplicht in de Pensioenwet. Volgens de bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht worden werknemers met een zogenaamde pensioenbeleggingsverzekering die nu met pensioen moeten, extra hard geraakt. "De gedaalde aandelenkoersen hebben het opgebouwde kapitaal flink laten slinken. Bovendien zorgt de lage rentestand ervoor dat de levenslange uitkering die wordt aangekocht laag is. De pech werkt levenslang door. Het is niet zo dat als de economie zich herstelt, de pensioenuitkering weer stijgt. Eenmaal aangekocht, staat de hoogte vast." Volgens de hoogleraar kan het in individuele gevallen gaan om een uitkering die tientallen procenten lager uitvalt.

"Door de gedaalde aandelenkoersen én de gedaalde rente pakt de levenslange pensioenuitkering die zij nu aankopen, fors lager uit dan onder normale marktomstandigheden het geval zou zijn geweest." Dat zegt hoogleraar en AEGON-directeur Herman Kappelle. Hij pleit ervoor dat werknemers die met pensioen gaan, toestemming krijgen om een knip te maken: nu eerst voor de komende vijf jaar pensioen aankopen en pas later de rest. Tweede Kamerlid Stef Blok (VVD) gaat minister Donner vragen de knip toe te staan.

VVD Tweede Kamerlid Stef Blok was ook aanwezig op het congres en omarmde het pleidooi ter plekke. Hij zal minister Donner van Sociale Zaken op korte termijn vragen de knip mogelijk te maken. "Die mogelijkheid is nu fiscaal en in de Pensioenwet verboden. De Pensioenwet schrijft voor dat mensen bij hun pensionering een uitkering aankopen die `geldelijk is vastgesteld'. Het leggen van een knip is daarom niet toegestaan. In de huidige marktomstandigheden vind ik dat ongewenst", aldus het liberale Kamerlid.

Door het gedeeltelijke uitstel van de pensioenaankoop, krijgt de werknemer de tijd de rest van zijn pensioen op een later moment aan te kopen. Dat zou dan na vijf jaar moeten gebeuren, in de hoop dat de aandelen in die periode weer op een beter niveau terecht zijn gekomen en het kapitaal om pensioen mee te kopen weer is aangegroeid tot het oude niveau.

De maatregel geldt alleen voor werknemers die kapitaal opbouwen waarmee ze op hun pensioendatum een pensioen aankopen. Werknemers in een middelloon- of eindloonregeling krijgen een gegarandeerde uitkering die onafhankelijk is van de actuele aandelenkoers en rentestand.