Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Aanwijzing zorgkantoren 2009-2011

Aanwijzing zorgkantoren 2009-2011

Kamerstuk, 11 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VU-2892514

11 november 2008

Hierbij zend ik u een afschrift van mijn beschikking inzake de aanwijzing van zorgkantoren met ingang van 1 januari 2009. Tevens is bijgevoegd het document van de mandaat- en volmachtverlening waarmee de zorgverzekeraars de zorgkantoren opdracht verlenen voor de uitvoering van de AWBZ. In mijn beschikking heb ik als voorwaarde opgenomen dat de zorgkantoren zorgvuldige uitvoering geven aan alle taken die door de zorgverzekeraars zijn opgedragen in de mandaat- en volmachtovereenkomst. Dit geeft het ministerie van VWS, de zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit aangrijpingspunten om zorgkantoren hierop aan te spreken.

Met de zorgverzekeraars heb ik afspraken gemaakt over de uitvoering van de AWBZ voor de komende drie jaren. Deze afspraken sluiten aan bij mijn brief `Zeker van zorg, nu en straks' van 13 juni jl. (Kamerstukken II 2007/08, 30 597, nr. 15).
Ik heb met de zorgverzekeraars afgesproken dat zorgkantoren eenduidig eisen zullen stellen aan zorginstellingen op het gebied van verantwoording en informatievoorziening. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kwaliteitseisen bij de zorginkoop. Zorgkantoren zullen zoveel mogelijk aansluiten bij de normen voor verantwoorde zorg, zodat instellingen niet onnodig worden geconfronteerd met verschillende kwaliteitssystemen. Ook op andere terreinen, zoals de zorgzwaartefinanciering, zullen zorgkantoren uniforme eisen stellen en onnodige administratieve lasten voorkomen.
Zorgkantoren zullen in de regio met de cliƫntenorganisaties, de zorgverzekeraars, de gemeenten en zorgaanbieders samenwerken om de inkoop af te stemmen op de behoeften van de AWBZ-verzekerden in hun regio. Cruciale elementen daarbij zijn samenhang van zorg en ondersteuning over domeingrenzen heen en keuzevrijheid en diversiteit in wonen. Bij de uitvoering van de AWBZ zullen de zorgkantoren zich duidelijk in de regio inbedden, als herkenbare uitvoeringsorganen van de AWBZ. Daarmee zijn de zorgkantoren:

* een duidelijk aanspreekpunt voor AWBZ-verzekerden in de regio, en voor mensen met een zorgindicatie als zij aangewezen zijn op langdurige zorg;

* een duidelijk aanspreekpunt voor zorgaanbieders en gemeenten, mede gelet op de wenselijke ketenzorg dementie en maatschappelijke opvang.

Zorgkantoren zullen zich daarbij richten op een drietal prestatievelden: a) service naar klanten, b) zorginkoop en contractering en c) moderne administratieve organisatie.

De aanwijzing van de zorgkantoren vindt plaats binnen het huidige sturingsmodel en sluit aan bij de gangbare rolverdeling tussen zorgverzekeraars en zorgkantoren. De AWBZ legt de uitvoering van die wet in handen van de zorgverzekeraars. Op basis van het Administratiebesluit Bijzondere Ziektekostenverzekering kunnen een centraal administratiekantoor en verbindingskantoren worden aangewezen voor de administratie en controle bij bepaalde zorgaanspraken. Deze aanwijzing vindt plaats op voordracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), gehoord het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De verbindingskantoren worden in de praktijk inmiddels aangeduid als zorgkantoren, omdat zij naast administratie- en controletaken, op basis van volmacht- en mandaatovereenkomsten van de zorgverzekeraars (vrijwel) de gehele AWBZ uitvoeren.

Ik heb met ZN ook afspraken gemaakt over het op termijn laten uitvoeren van de AWBZ door zorgverzekeraars voor eigen klanten. Zorgverzekeraars willen graag aan de slag met uitvoering van de AWBZ voor eigen klanten. Zoals ik in mijn brief van 13 juni jl. heb aangegeven, kan deze stap nu nog niet worden gezet omdat niet aan alle randvoorwaarden is voldaan. Belangrijk daarbij is dat zorgverzekeraars een duidelijke meerwaarde tonen voor verzekerden. Met de zorgverzekeraars heb ik afgesproken voor eind 2008 een gezamenlijk plan van aanpak op te stellen waarin de randvoorwaarden voor een `go' of `no go' staan weergegeven. Aan de hand van de ervaringen bij de uitvoering van het plan van aanpak wil ik op 1 juli 2010 een besluit nemen over de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars voor eigen verzekerden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker