Gentechmaïs zorgt voor voortplantingsproblemen bij dieren

11 november 2008

Amsterdam , Nederland -- De consumptie van gentechmaïs heeft grote risico's voor de gezondheid, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Wenen dat de Oostenrijkse regering vandaag heeft gepubliceerd. De vruchtbaarheid van muizen gevoerd met de maïs van Monsanto (NK603xMON810) werd negatief beïnvloed in vergelijking met hun soortgenoten die een menu van natuurlijke maïs kregen voorgeschoteld. De proefdieren kregen minder nakomelingen. Het is onduidelijk of de gentechindustrie bewust mogelijke risico's op de koop toe heeft willen nemen. Dit soort testen is niet verplicht en de gevolgen van dergelijke gentechmethoden blijven dan ook veelal onzichtbaar. Door deze studie komen de effecten nu toch aan het licht, omdat het één van de weinige onderzoeken betreft waarin dieren voor een langere periode worden gevoerd met gentech.

In Nederland doet het betrokken bedrijf Monsanto op dit moment veldproeven met gentechmaïs die bestendig is gemaakt tegen Roundup, het bestrijdingsmiddel van Monsanto. Deze maïs, NK603 is één van de zogenaamde `moederlijnen' van de door de Universiteit van Wenen geteste maïs. Greenpeace eist het wereldwijd terugtrekken van alle gentechvoedsel en -gewassen omdat vanwege de onvoorspelbaarheid van de gentechnologie de veiligheid van dit soort gewassen niet te garanderen is.

De Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) heeft het licht al op groen gezet voor de consumptie van deze maïs. "De Nederlandse ministers van LNV en VROM nemen consequent het EFSA-advies over gentechgewassen over. Het advies blijkt geen garantie te zijn voor de voedselveiligheid van dit soort gewassen", zegt Herman van Bekkem, gentech-deskundige bij Greenpeace Nederland. "Nu onder Frans voorzitterschap van de EU de manier ter discussie staat waarop EFSA de lange termijnrisico's van gentech beoordeelt, mag de Nederlandse consument dan ook van de ministers Cramer en Verburg verwachten dat zij voorlopig geen adviezen van de EFSA meer accepteren, totdat wel alle risico's kunnen worden ingeschat." De EFSA is er om op te komen voor de belangen van consumenten, niet die van gentechbedrijf Monsanto. Greenpeace roept de Nederlandse regering op om onmiddelijk te stoppen met het afzwakken van de Franse voorstellen voor een beter Europees beoordelingsssteem.


---

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 570.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.