Provincie Noord-Holland

Datum

12-11-2008

Onderwerp

Provincie reserveert geld voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Lotte van Hees

Gedeputeerde Staten hebben besloten 300.000 euro te reserveren voor nieuwe informatievoorziening voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK). Het NPZK heeft plannen ontwikkeld voor een nieuw centraal bezoekerscentrum, twee decentrale informatiepunten bij Elswout en het Kennemerstrand en informatie bij alle ingangen. De nieuwe informatievoorziening bereikt meer mensen en informeert ook beter. Provinciale Staten besluiten hierover waarschijnlijk nog in december.

Het NPZK is ongeveer 4000 hectare groot, strekt zich uit over 10 km en ligt in de gemeenten Bloemendaal, Zandvoort, Haarlem en Velsen. Het huidige bezoekerscentrum De Zandwaaier trekt jaarlijks 40.000 bezoekers en dit aantal ligt ver onder de doelstelling van 75.000 bezoekers per jaar. Het gebouw is verouderd, vrij slecht bereikbaar en de parkeervoorzieningen liggen op enige afstand.

De nationale parken zijn de parels binnen de Ecologische Hoofdstructuur. Het NPZK krijgt jaarlijks een rijksbijdrage voor het uitvoeren van haar taken op het gebied van natuur, recreatie, onderzoek en educatie. De investeringen voor de nieuwe informatievoorziening kan NPZK samen met de natuurbeheerders PWN, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet geheel dragen. NZPK draagt zelf de kosten voor het nieuwe centrale informatiepunt. Provincie Noord-Holland heeft geld gereserveerd voor de twee decentrale informatiepunten en de eigentijdse informatiepunten bij de ingangen. De subsidieaanvraag moet nog ingediend worden en daarover besluit de provincie in een later stadium.