Gemeente Zwolle

Nota 'blik op buiten' gepresenteerd

Als einduitkomst van een interactief traject met verschillende belangenpartijen is de nieuwe visie die de stad Zwolle heeft op haar buitengebied nu klaar. De visie geeft richting aan mogelijke ontwikkelingen in het gebied, en is de nieuwe onderlegger voor een te ontwikkelen bestemmingsplan. Naast aandacht voor behoud en versterken van bestaande kwaliteiten, biedt de visie een kader voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied. De visie benadert het gebied vanuit het perspectief van verschillende thema´s en vanuit verschillende landschappen.

Negen landschapstypen

Het buitengebied van de gemeente kent negen verschillende landschapstypen, variërend van een bijna Drents zandruggengebied en een wijds rivierenlandschap tot een Sallands coulisselandschap. De karakteristieken en kenmerken van die verschillende landschappen zijn nog goed zichtbaar. Vanuit de verschillende typen is gekeken naar de meest geschikte ontwikkelingsmogelijkheden binnen de thema´s landbouw, wonen, werken & leefbaarheid, toerisme & recreatie, water, bodem & milieu, natuur & landschap en ontsluiting & bereikbaarheid.

Thematische uitwerking

De kenmerken en karakteristieken van de verschillende landschapstypen geven richting aan de toekomstige invulling van het buitengebied. De ene keer is het de bodemkwaliteit waardoor de ene ontwikkeling wel en de andere juist niet ergens kan plaatsvinden. De andere keer zijn het de natuur- en landschapswaarden die randvoorwaarden geven. Zo zullen agrarische ondernemingen de meeste groeikansen hebben in het agrarisch landschap en zal de bouw van woningen (met name als onderdeel van de regeling Rood voor Rood) en de vestiging van kleine bedrijfjes eerder een kans hebben in Herfte en Wythmen. Recreatie en toerisme heeft voor zover het kleinschalig is, de meeste kans langs de rivieren en in beboste gebieden. Daarbij stimuleert de gemeente de ontwikkeling van toeristische rustpunten waar mensen informatie kunnen krijgen, iets kunnen eten en drinken. Grootschalige recreatie maakt de meeste kans rond de Wythmenerplas, maar dan moet het wel passen in de omgeving. Megastallen, een ontwikkeling die landelijk in de belangstelling staat, wordt in het Zwolse gebied volgens de visie niet toegestaan. Integendeel, de gemeente wil actief de komst van biologische landbouw stimuleren, vooral in het gemengd landelijk gebied.

Landelijk en duurzaam

Ook wil de gemeente een bijdrage leveren aan de overstap naar duurzame energiebronnen. De visie geeft daarvoor een zoekgebied aan voor de mogelijke plaatsing van windmolens langs spoor ten noorden van Hessenpoort. Ook de ecologische hoofdstructuur die een verbinding moet vormen tussen verschillende natuurgebieden in Nederland krijgt volgens de visie verder vorm. Daarin komt dan eveneens ruimte voor de (tijdelijke) berging van water en kleinschalige vormen van recreatie. Dat sluit prima aan bij een volgende uitgangspunt: samen met organisaties als Natuurmonumenten en het Overijssels Landschap wil Zwolle de toegankelijkheid van natuurgebieden verder mogelijk maken. Zwolle is trots op haar unieke buitengebied en wil dat laten zien.

Vervolg

De nota 'Blik op buiten' waarin de visie verwoord staat en die onlangs door het college is vastgesteld gaat nu een uitgebreid ter inzage traject in. Tot uiterlijk 27 november 2008 kunnen belangstellenden de visie inzien en er hun eigen visie op geven. Dat kan onder meer tijdens een van de vier inloopbijeenkomsten die in de vier windstreken van het buitengebied worden georganiseerd. Daarna worden de reacties verwerkt en wordt het stuk ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad van Zwolle.

De visie is tot stand gekomen in samenspraak met een groot aantal betrokken partijen in de stad en het buitengebied. Dat varieerde van dorpsverenigingen tot belangenpartijen tot brancheverenigingen.