Gemeente Zwolle

Glazen Engel krijgt gestalte

Datum uitgave persbericht: 11/11/2008

Het beeld de Glazen Engel voor de Grote Markt krijgt definitief gestalte. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het definitieve ontwerp op advies van de commissie Beeldende Kunst. Wethouder Cultuur Hennie Kenkhuis: 'Ik ben zeer enthousiast over het ontwerp. Het is een bijzondere engel, maar toch ook gewoon een wens . Een man met engelachtige uitstraling. Met de commissie Beeldende Kunst ben ik van mening dat deze Glazen Engel prachtig zal staan op de Grote Markt.' Het is de bedoeling dat het beeld halverwege 2009 op de Grote Markt staat.

De engel, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers, wordt 3.20 meter hoog en komt op een kleine glazen verhoging. De engel is een lange man met vleugels, maar dan anderhalf keer groter dan een gewone man. De engel wordt opgebouwd uit laagjes glas van 1 cm dik: een transparante engel. Transparant, zodat op elk moment van de dag het licht er op een andere manier doorheen schijnt. Hierdoor ziet het beeld er bijzonder en steeds anders uit. Zoals in de opdracht voor het kunstwerk staat, vormt het beeld straks een oriëntatie- en een rustpunt op de Grote Markt. Het plein wordt daarmee een echt stadshart, een wens van velen zo bleek in 2006 tijdens een grote bijeenkomst met diverse belanghebbenden in de stad over de mogelijkheden en wensen rondom een beeld op de Grote Markt.

Herman Lamers

Een werkgroep bestaand uit leden van de commissie Beeldende Kunst, een vertegenwoordiging van bewoners uit de binnenstad, historische verenigingen en een ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeente Zwolle heeft de opdracht voor het kunstwerk geformuleerd. De bedoeling was een kunstwerk te maken dat recht doet aan de 14e eeuwse Zwolse binnenstad, maar dat tegelijkertijd past bij een stadskern uit de 21e eeuw. Op de oproep kwamen ruim 100 reacties. De werkgroep heeft drie kunstenaars geselecteerd en heeft hen in hun atelier bezocht. Unaniem viel de keus op Herman Lamers. Begin 2008 presenteerde de kunstenaar het voorlopige ontwerp van een transparante glazen engel. Na een enthousiaste reactie van de werkgroep, kunstcommissie, buurtbewoners, het college en de gemeenteraad heeft de kunstenaar nu het definitieve ontwerp gemaakt.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 11-11-2008 tot 10-12-2008