Gemeente Zwolle

Proces

In overleg met verschillende partijen

het engelsewerk In samenspraak met verschillende partijen doorloopt de gemeente het traject naar een visie voor ons buitengebied. Eerst is een analyse opgesteld van de huidige situatie: welke functies komen we tegen, welke ontwikkelingen komen op ons af, hoe verhouden water, oevers, infrastructuur, woningen en bedrijven zich tot elkaar, hoe zien we de agrarische sector veranderen? Al deze vragen geven een beeld van de huidige situatie.

Tegelijkertijd hebben de partijen tijdens de inventarisatieronde verschillende wensen geuit en daaruit blijkt dat sommige ontwikkelingen heel goed samen kunnen gaan en andere veel minder samenhang hebben. Beleid, ontwikkelingen en wensen zijn opgenomen in een Analysedocument dat het college op 4 maart 2008 heeft vrijgegeven voor verdere discussie met belangenpartijen. De gemeenteraad kent dit document ook. U kunt het document onderaan deze pagina downloaden als pdf.

De volgende stap was om samen met alle partijen in gesprek te gaan om te kijken waar de grootste kansen liggen en waar de grootste dilemma's vallen. Op basis van de resultaten van een bijeenkomst op 18 maart 2008 hebben we vervolgens de dilemma's en kansen bepaald. Op 20 mei 2008 heeft het college van b en w het zogenaamde Kansendocument voor het buitengebied vastgesteld. Dit Kansendocument geeft een eerste aanzet voor de Visie Buitengebied. Het document is gemaakt mede op basis van de inzichten die zijn verkregen tijdens de werkbijeenkomst van 18 maart 2008. Het Kansendocument benoemt doelstellingen en keuzen voor de verschillende thema's afzonderlijk en in onderlinge samenhang. De leden van de raad hebben in de raadscommissie op 2 juni 2008 het document besproken en het college diverse zaken meegegeven voor het uitwerken van de visie. Het Kansendocument kunt u eveneens onderaan downloaden.

Voor de zomer is een verdiepingsslag gemaakt. De kansen en dilemma´s zijn verder uitgewerkt en specifieke aandachtspunten zijn voorgelegd aan enkele organisaties. Dit heeft geleid tot een concept-visie die uiteindelijk op 22 oktober 2008 door het college van burgemeester en wethouders gepresenteerd en vrijgegeven is voor inspraak. Tot 27 november 2008 bestaat de mogelijkheid een reactie te geven op de inhoud van de concept-visie. De verwachting is dat de definitieve visie buitengebied in januari 2009 aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Ook de concept-visie 'blik op buiten' kunt u onderaan deze pagina downloaden.