Gemeente Tiel


Tiel gaat ondergronds

De ondergrondse afvalinzameling in de binnenstad van Tiel gaat van start. Vanaf aanstaande donderdag kunnen de bewoners hun restafval (en gft-afval) aanbieden in de ondergrondse afvalcontainer. Tiel gaat over op ondergrondse afvalinzameling om het stadsgezicht te verfraaien en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren.

Persoonlijke afvalpas
De bewoners ontvangen begin deze week een brief van Afvalverwijdering Rivierenland (AVRI) met een handleiding en de afvalpas waarmee ze de ondergrondse container kunnen openen.

Inzameling huisvuilzakken aan huis stopt
De inzameling van huisvuilzakken aan huis komt te vervallen met de komst van de ondergrondse containers. Op woensdag 12 november a.s. kunnen bewoners hun afval voor de allerlaatste keer in zakken aan de straatkant aanbieden. Daarna is dit verboden. Dan kunnen ze gebruik maken van de ondergrondse containers.

Vertraging
Op een aantal plaatsen hebben de werkzaamheden voor het plaatsen van de containers vertraging opgelopen. Het gaat om de omgeving Ambtmanstraat, Kalverbos en Plein. Het duurt iets langer voordat de bewoners van deze containers gebruik kunnen maken. Voor hen verandert er aan de afvalinzameling voorlopig even niets. AVRI blijft de huisvuilzakken inzamelen volgens het schema op de afvalkalender.

Oud papier
Vanaf 15 november kunnen bewoners ook glas, papier en textiel in ondergrondse afvalcontainers kwijt. De inzameling van papier aan huis vervalt helemaal per 1 januari 2009.

Bedrijfsafval ook ondergronds
In de binnenstad staan nu diverse afvalcontainers van bedrijven permanent op straat. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat bedrijven niet genoeg ruimte hebben om hun afvalcontainers op het eigen terrein te plaatsen. Deze afvalcontainers ontsieren het straatbeeld en veroorzaken hinder. Daarom wil de gemeente Tiel het plaatsen van deze containers in de openbare ruimte, buiten ledigingstijden om, gaan verbieden. Als mogelijk alternatief kunnen ondernemers ook gebruik maken van de ondergrondse afvalcontainers. Deze verplichting is er nu nog niet, omdat de gemeente zich nog aan het oriënteren is op de gevolgen hiervan voor ondernemers en de inzamelaars van bedrijfsafval.

Laatst bijgewerkt: 11 november 2008