Gemeente Hilversum

Senioren-eetcafé in Hilversumse Meent is al een succes

publicatiedatum: dinsdag 11 november 2008

Nog voor de opening van het Senioren-eetcafé in de Hilversumse Meent was dit nieuwe fenomeen al een succes. "We zitten nu al op 53 deelnemers", aldus één van de initiatiefnemers Joost Nachbahr vorige week woensdag, "en dat overtreft onze stoutste verwachtingen". "We hielden voorzichtig rekening met zo'n vijftien, twintig mensen bij de start en meer mensen als het fenomeen zou gaan draaien. Aan de andere kant bevestigt de grote belangstelling dat de behoefte onmiskenbaar is en dat heeft alles te maken met de sterke vergrijzing van de Meent".

Op 1 januari 2006 was een kwart van de Meentbewoners 60 jaar of ouder. Onder die vele 60-plussers zijn er nog heel wat die een dikke dertig jaar geleden deel uit maakten van de eerste bewoners van de Hilversumse Meent. Nachbahr bevestigt: "Het is al jaren hetzelfde verhaal over deze wijk. Aanvankelijk wilden de mensen vaak niet naar deze wijk, maar als ze d'r eenmaal woonden, wilden ze nooit meer weg. En terecht, het is een prachtige groene wijk, omgeven door mooie natuurgebieden".

Woondienstenzone
Nachbahr is bestuurslid van de wijkorganisatie, de stichting Hilversumse Meent. Hij heeft onder meer de woondienstenzone in zijn portefeuille. De woondienstenzone is een project waarin de gemeente Hilversum, de woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, Versa Welzijn, bibliotheek Hilversum, zorgorganisaties Amaris-De Veste en Vivium en de wijkorganisatie samenwerken. Deze instellingen en organisaties zetten zich in om de wijk op het gebied van wonen, welzijn en zorg te verbeteren en voor te bereiden op de toekomst. "Samen met Versa hebben we een plan opgesteld. Vervolgens hebben we een aantal activiteiten voorgesteld. Het Senioren-eetcafé is er één van. We vinden het als wijkorganisatie belangrijk om de bewoners met elkaar in contact te brengen. In dit eetcafé kunnen senioren elkaar ontmoeten. Het is geen sociale bijeenkomst voor ouderen met problemen, maar een gezellig uitje voor alle senioren uit de Meent, een platform waar initiatieven uit kunnen komen voor andere activiteiten voor senioren. Te denken valt aan een spelletjesmiddag, een lezing over natuur, erfrecht of belasting of wat dan ook".

Gezonde maaltijd
Uiteraard is het Senioren-eetcafé ook bedoeld om 60-plussers uit de wijk en eventuele introducees een goede en gezonde maaltijd te bieden in het wijkcentrum De Kruisdam. Omdat het de eerste keer was, schoof burgemeester Ernst Bakker afgelopen vrijdag aan aan de dis. Deze feestelijke eerste keer kregen de bezoekers een driegangendiner voor EUR 6,--. De volgende maaltijden, op 28 november en 19 december, kostten EUR 7,50 per persoon. De maaltijden beginnen om 13.00 uur. Deelnemers kunnen vanaf 12.15 uur iets drinken aan de bar van het wijkcentrum. Aanmelden kan alleen schriftelijk. Aanmeldingsformulieren zijn te krijgen in het wijkcentrum, bij het infopunt WWZ in de Meent of in het winkelcentrum bij bloemist Joop vd Zande en de Golff-supermarkt.

De maaltijd voldoet aan de eisen van kwaliteit en hygiëne. Ze komt uit de keuken van een zorginstelling in de omgeving. Met dieet- en vegetarische wensen wordt rekening gehouden mits de deelnemers hun specifieke verlangens op het aanmeldingsformulier hebben gezet. De eerste serie van drie maaltijden dit jaar is een proef. Joost: "Aan de hand van de wensen van de deelnemers wordt bekeken hoe en met welke frequentie we na 1 januari doorgaan".

Vrijwilligers
Hij vindt het ook belangrijk dat het eetcafé is opgezet door vrijwilligers uit de wijk. Daarbij zit een instellingskok en bijvoorbeeld Cor Keijer die jarenlang de uitbater was van het eethuis "Chez Renée" in de Leeuwenstraat. "En dat is ook typisch voor de Hilversumse Meent; mensen uit de Meent doen iets voor andere mensen in de Meent".