Gemeente Haaksbergen


Gerichtere aanpak jongerenoverlast
12-11-2008
De gemeente gaat samen met de politie in Haaksbergen strenger optreden tegen jongeren die overlast veroorzaken en daarbij over de schreef gaan. Jongelui die een strafbaar feit hebben begaan, kunnen direct een bekeuring verwachten. Bovendien krijgen hun ouders vanaf volgende week een brief van de burgemeester en de plaatselijke politie, met daarbij een kopie van de bekeuring.

"De grens van het waarschuwen is bereikt", zo verklaart burgemeester Karel Loohuis de strengere en gerichtere aanpak waartoe hij samen met de politie heeft besloten. De laatste jaren is verschillende malen in Haaksbergen sprake geweest van hinderlijke overlast, veroorzaakt door groepen hangjongeren. Soms gaat dat gepaard met het plegen van strafbare feiten. "Inwoners, winkeliers en winkelend publiek hebben daar vooral op diverse plaatsen in het centrum in toenemende mate last van", aldus de burgemeester. "Waarschuwen helpt helaas niet meer. En daarom gaat de politie nu over tot het consequent bekeuren van overlastgevers".

Met de brief aan de ouders willen burgemeester en politie hen nadrukkelijk wijzen op hun rol als opvoeder. "Wij hopen dat u uw zoon of dochter aanspreekt op het feit dat ze overlast hebben veroorzaakt".

Over een aantal maanden gaan gemeente en politie na of deze aanpak effect heeft gehad.