Senternovem


12-11-2008 | Voorschotten subsidie duurzame energieproductie 2009 bekend

De minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft in de Staatscourant de correctiebedragen bekend gemaakt aan de hand waarvan de SDE-voorschotverlening wordt gedaan. Het gaat om deelnemers aan de SDE-regeling, die in 2008 subsidie hebben verkregen. De categorieën en subsidie bedragen voor de in 2009 te openen subsidieronden zijn nog niet bekend.

De voorschotten gelden voor zowel de productie van hernieuwbare electriciteit als hernieuwbaar gas. Voor electriciteit worden in 2009 de volgende voorschotten betaald per kWh:

* Wind op land: EUR 0,032

* Fotovoltaische zonnepanelen: EUR 0,291

* Biomassa:EUR 0,05

* Afvalverbranding: EUR 0,00

* Stortgas of biogas: EUR 0,00

Producenten van electriciteit uit afvalverbranding, stortgas en riool- en afvalwaterzuiveringsinstallaties krijgen geen voorschotten per kWh, omdat de energieproductie rendabel is.

Voor de productie van gas per Nm3 worden in 2009 de volgende voorschotten betaald:

* Groengas uit riool- en afvalwaterzuivering en stortplaatsen: EUR 0,056

* Groengas uit co-vergisting en GFT-vergisting: EUR 0,219

De definitieve prijs voor de productie van hernieuwbare electriciteit en gas over 2009 wordt vastgesteld in het eerste kwartaal van 2010. De subsidiebedragen zijn gebaseerd op een inschatting van de ontwikkeling van de elektriciteits- en/of gasprijs en kunnen aan de hand van de feitelijke ontwikkeling van die elektriciteits- en/of gasprijs worden bijgesteld. Hiermee wordt flexibel op marktontwikkelingen ingespeeld en oversubsidiëring voorkomen.

Downloads

MR voorlopige correctiebedragen 2009